The Department Store Studios

The Department Store Studios

Architect
Squire & Partners
Project Year
2021
Category
Offices
Jack Hobhouse

The Department Store Studios

Squire & Partners as Architects

Squire & Partners have developed The Department Store Studios, a new four-storey contemporary workspace building adjacent to their award-winning offices at The Department Store in Brixton, London. The new development creates a platform for growing businesses with flexible workspaces – from individual desks to private studios – and a host of serviced social and meeting areas. The Studios is also home to a neighbourhood bar, restaurant and screening room. 

photo_credit Jack Hobhouse
Jack Hobhouse

The crafted red brick building replaces a series of derelict annex structures from the 1970s, taking inspiration from the robust Edwardian aesthetic of The Department Store. Textured, snapped brickwork is offset by smooth concrete lintels that frame openings across the building. Large, faceted bay windows create a rhythm across the elevations, with dark metal frames that reference the industrial Crittall windows in The Department Store. A setback fourth floor responds to the surrounding residential streets and creates generous external terraces. 120 sqm of green roof and planted terraces enhance local biodiversity, and 28 photovoltaic panels create renewable energy on site. 

photo_credit Jack Hobhouse
Jack Hobhouse

Internally, designs are centred on sustainability and the honesty of raw materials. Establishing a stripped back aesthetic, the cross laminated timber frame and brick finishes are exposed, offset by polished plaster and grey screed floors. Large openable windows lessen the need for artificial heating and cooling, and an advanced lighting system ensures natural daylight from all four sides of the building is only supplemented when necessary. 

photo_credit Jack Hobhouse
Jack Hobhouse

At the ground floor, Bellefields is a neighbourhood bar and restaurant offering modern Mediterranean-inspired cuisine with a menu that celebrates raw ingredients. Interiors follow suit, with a palette that celebrates the honest expression of natural materials. Blurred divisions of inside and out allow for al-fresco dining within a cobbled courtyard under a mature oak tree. 

photo_credit Jack Hobhouse
Jack Hobhouse

Separated from Bellefields restaurant by a central bar, a members’ lounge provides a relaxed clubhouse environment for member tenants or freelance workers needing space by the day. Seating is created in light-filled window booths, private curtained banquettes, freestanding tables and relaxed lounge areas.

photo_credit Jack Hobhouse
Jack Hobhouse

On the workspace floors, a generous floor to ceiling height takes its cues from the proportions of The Department Store next door. Shared facilities include phone booths, bookable rooms and sociable kitchens, dining tables and lounge areas. Workspaces are designed in a simple loft style with added domestic comforts including rugs, plants and artwork. Meeting room interiors are tailored for high or low tempo tasks, with colour palettes that correspond to the four seasons to add individual character.

photo_credit Jack Hobhouse
Jack Hobhouse

Workspaces comprise a mixture of individual desks and private studios for 6 to 72 people, with a large communal roof terrace on the third floor that hosts social interaction between members. The fourth floor, configured as a single floor for a tenant, has a private roof terrace that wraps around two sides of the building with views across central London.

photo_credit Jack Hobhouse
Jack Hobhouse

At basement level, a neighbourhood screening room is provided for tenants and the local community, and members have access to cycle storage, lockers, showers and changing, promoting sustainable travel. 

photo_credit Jack Hobhouse
Jack Hobhouse

The development supports local businesses by offering an annual Residency scheme for young entrepreneurs, and an events programme curated to share skills, inspire creativity and expand local networks.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More