The Docks Dombasles: 25 apartments and offices, Le Havre

The Docks Dombasles: 25 apartments and offices, Le Havre

Architect
Hamonic+Masson & Associés
Location
Saint Nicolas rd, Docks Dombasles, Le Havre, France | View Map
Project Year
2009
Category
Offices

Car Parks

Apartments
HAMONIC + MASSON
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WaterproofingASTEN
B’plastB'plast
AwningsBAMA
Berdeaux lerouxBerdeaux Ieroux
Concrete StructureCMEG
ElectricityCogelec

Product Spec Sheet
Waterproofing
by ASTEN
B’plast
by B'plast
Awnings
by BAMA
Berdeaux leroux
Concrete Structure
by CMEG
Electricity
by Cogelec

The Docks Dombasles: 25 apartments and offices, Le Havre

Hamonic+Masson & Associés as Architects

Hamonic et Masson’s mixed-use office and housing building is part of an initiative to preserve and reuse the industrial heritage of the southern quarters of Le Havre, France. Through its scale, rhythm, shape and materials, the project forms an integral part of a re-envisioned harbour landscape, creating the transition between a domestic scale and the greater harbour landscape.


A 19th century brick warehouse, or avéole, was conserved and incorporated into the project to house the office space required in the programme. The warehouse’s silhouette and scale subsequently inspired the repetitive module that was used for the housing portion of the project. The use of modules allowed for a prefabricated construction system, both for the concrete structure and the metal façade.


The southern, dockside, elevation comprises of a pattern of metal balustrades and sun-shading devices that refer to the character of the site: galvanised metal, grey fabric blinds that help enliven the façade and white fabric privacy screens.


The apartments are all double orientated with living spaces and large balconies facing south towards the water and services to the north. Outdoor passageways and staircases provide access to the apartments while also providing a dynamic northern façade.


To each apartment is given the same benefits - outdoor private space, direct southern light, sun shading systems and natural ventilation - despite the fact that the programme includes both social housing and high quality apartments for sale. The differences occur only within: owners buying off the plan were able to modify and adapt their apartments during construction, and the majority of private apartments have double height living rooms with mezzanines.


The entire building is lifted a half-floor above the quay to clearly define the limit between public and private space and to liberate the ground floor for a naturally ventilated parking and garden. This half-floor is enclosed by a pattern of perforated metal sheeting and green glass panels, graphically referring to the vegetation found in the neighbouring park and urban space, designed by Obras architects.

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More