The Envelope

The Envelope

Location
New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2020
Category
Residential Landscape
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

Envelope | An Urban Refuge

Studio IAAD as Interior Architects

Nestled in the leafy bylanes of an urban pocket in the heart of New Delhi, the Envelope is a contemporary home for a respected luminary in the cinematic industry, one that is contemplative in nature with a sleek iconic profile reflecting its metropolitan city character. The house is distinctly private in its appearance, with a sheer monolithic wall screening the approach, strategically punctuated by minimalistic punctures within. Due to its location in a densely populated neighborhood, it was essential to the client to create a clear visual and perceptual distinction between the interior dwelling spaces and the external built fabric. Consequently, the heart of the home is securely ensconced within an envelope of screens and flora.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

 

Studio IAAD has recently augmented its existing structural and architectural framework. Added as part of the conceptualized refurbishment is a second floor and remodelling of the entire interior design scheme. The underlying design concept of the existing home has been extended while conceptualizing the new spaces, thematically maintaining the sanctity of the overall design vocabulary. Even after a volumetric addition to the home, the massing and character of the prototypical built form remain unchanged.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

An unobtrusive entrance peeks from behind the punctured front facade, with a deep, shaded front porch accented by a warm timber-clad canopy. This projecting cantilever spans across the porch, resting at last at the main door. Almost injecting itself into the ground floor living spaces, the iconic canopy dramatically draws the eye inwards all the way from the outside. The house opens up, transforming into a home. 

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

The ground floor and basement spaces are primarily reserved for social, formal functionality — with the ground floor layout encompassing a formal living and dining area, the kitchen, an open court, and a bedroom tucked away in the rear quarter of the house. The conscious positioning of art dotting the living space is not merely incidental/situational: the homeowner is an avid collector with a distinctly global, refined taste for art pieces and sculpture. Staying integral and Instrumental in helping craft a cohesive design scheme for the entire home's interior strategy, the design brief stems from selected artworks often forming the focal point around which each space has been conceptualized. 

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

 

With a perfectly balanced mix of customized and upcycled furniture and luxuriantly finished interiors, the lower ground is a cohesive convergence of art, architecture, and recreation spaces. It houses a spacious den and entertainment area, with a quirky, contemporary bar bringing the place together. A playful, eccentric collage surrounds the bar counter — the artwork features a montage of framed shots from the movie Breakfast at Tiffany's, densely arrayed to bracket the seating space across. It serves as a nod to the owner's association with the cinematic arts — he wanted a place within his home to reflect his enthusiasm for world cinema. An otherwise simplistic arrangement of frames, the artwork takes on an identity of its own as a contextual design element.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

A dramatic linear staircase serves as a focal point of the lower floors, transitioning to the more quiet living spaces of the upper floors. The existing first floor comprises a master bedroom, a kids bedroom, and a family lounge, replete with custom-designed furniture, soft furnishings, and art pieces. This floor's interior refurbishment reflects true contemporary design ideation, bringing together, in equal measure, aesthetic refinement, and accessible comfort. The resulting approachable and liveable spaces effortlessly achieve the delicate, elusive balance between a house and a home.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

Traversing through the floors, one finds iconic art pieces unassumingly adorning the walls, rendering each space with a distinctive ambience and yet appearing a part of the overarching design scheme. Ascending the level above to the newest volumetric addition, the second floor consists of a bedroom with an attached bath, a well-equipped gymnasium, and a puja room flanking a terrace that opens up towards the sky. A solitary, verdant "Champa" tree blooms at one end, framed under a horizontal perforated trellis, forming patterns in the light. 

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

Fabricated using laminated wooden panels with rhythmic perforations, the trellis emerges as a unifying element for the residence, essential in defining its architectural character. It takes the form of a horizontal skylight along the path of the staircase and spreads to encompass the terrace, transforming vertically as a screen to afford a degree of privacy to the second-floor bedroom. An inseparable component of the built mass, the rhythmic pattern creates dramatic plays of light and shadow through the day.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

Thermal comfort and responsible design merit attention, as much as volumes and spaces. The residence was designed to reduce solar radiation for ambient living spaces in the summer months, including screening the south-facing front facade with a high barrier wall at the entrance and deeply recessed massing to promote mutual shading of the form. Additional design interventions have been mindful of climatically responsive designing — the terrace remains largely shaded through the day. Glare-free daylight is encouraged into the spaces, while a perforated trellis screens the bedroom, preventing direct light ingress from the west.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

The discreet exterior envelope submits to engaging interiors, with living spaces suffused with natural light filtering through various articulations. Rectangular punctures in the shell are reminiscent of picture frames — designed to capture the outdoors as idyllic vistas pictured from within. The decision to use premium quality materials in muted, pastel tones extensively throughout the house is based on their timeless/ageless qualities — spaces one can live with forever. The design intentionally departs from ostentation and flamboyance favoring lived-in rooms awash in warmth, rendering an environment of restful elegance.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

Monolithic wooden flooring spans extensively across most rooms for visual and material congruity, tying together various spatial characters. All floor furnishings, including carpets, have been customized specifically for the house. The lighting scheme, too, is bespoke and customizable, featuring floating ceilings fitted with automated mood lights for controllable environments. Lighting fixtures positioned to be accent-oriented rather than ambient create intentional pockets of bright spots —perfect for highlighting artwork and bespoke, premium luxury furniture elements. Meticulous, understated detailing of the most miniature fittings — such as the door handles, customized in metal and polished to a champagne//brass sheen — adds a unique cachet to the attentive designing at play throughout the residence.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

Art has played a vital role in defining the character of each room in the house — at many instances during the design process, colour palettes, surface treatments, and interior finishes have been reverse-conceptualized to meld with sculptural or crafted masterpieces. It was a conscious decision to treat the experience of art appreciation in an ambient setting without the use of spotlights — the pieces fit as part of a larger tapestry of interiors. The artwork is positioned to pay homage to the homeowners' refined aesthetic while cementing its identity in the home, rather than isolated with trained spotlights, alienated from its host environs. Only a few selected works are highlighted -- to better appreciate their depth, while others meld with the home's finishes in a luxuriant ambience. The neutral-toned material palette throughout the residence is sublimely offset by subtle experimentation with accent colours and textures, highlighting a sophisticated design sensibility. 

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

"Homes are like authored biographies, and to truly animate a client's vision, one must begin by understanding them. Translating their requirements into reality while ensuring the solution entails tastefully stylized spaces that elevate their aesthetic sensibilities — that is the true objective of the architect", reflects Rachna Agarwal, Founder and Design Ideator of Studio IAAD. 

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP

An underlying sophistication pervades the interiors of the residence, with the client’s preferences manifesting as an understated, subtly layered luxuriance, bespoke art experiences, and a close-knit family abode. The intervention seamlessly builds upon the spatial program, with the existing character of the house unmarred. The result is resplendent: a crisp, stark external visage designed to protect the sanctity of a warm, inviting interior ambience — as if the house was always supposed to be this way. Unifying the best of sophistication, luxury, and true contemporary design principles, the Envelope exemplifies a place of refuge and urges us to revel in art-influenced interiors layered with an understated modern stylization: to treasure the hearth amidst the chaos of the veritable concrete jungle/metropolis.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses LLP
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More