The Fratry, Carlisle Cathedral

The Fratry, Carlisle Cathedral

Architect
Feilden Fowles
Location
Carlisle Cathedral, The Abbey, Carlisle, Cumbria CA3 8TZ, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Cathedrals
© Peter Cook

The Fratry, Carlisle Cathedral

Feilden Fowles as Architects

Feilden Fowles has completed the transformation of the Grade I-listed medieval Fratry at Carlisle Cathedral - the most significant physical intervention on the cathedral site for more than 150 years. A new entrance to the refurbished Fratry hall and undercroft has been created, reached through a newly built red sandstone entrance pavilion and link structure connecting old and new. The project, completed following a long gestation (the cathedral has been working on it for 15 years, and the architects for the last six), gives the Fratry renewed purpose and welcomes the public for the first time, enriching the cathedral’s benefits to the wider community.

It is the seat of the Anglican Bishop of Carlisle, Cumbria, north west of England. Built in 1122 in a Norman architectural style, and extended in the 13th and 14th centuries, the cathedral precinct’s solid masonry is of local red St Bees sandstone, which has darkened over time. Feilden Fowles’ new entrance pavilion is made from Dumfries red sandstone, Locharbriggs, cut and installed by local stonemasons. The Fratry was built in the 1500s as the priory refectory, and houses one of the finest cathedral library collections of books in the country.

The pavilion is located to the north west of the Fratry, on the site of the former west range of the original Augustinian priory cloister, destroyed during the Reformation; the lot had become dead, windswept land, serving only as a thoroughfare. Positioned 90 degrees from the Fratry, the pavilion and its green fringe delineate a new space and aim to create the atmosphere of the cloister that inspired the design. The pavilion reintroduces a reflective and sheltered public space at the heart of the cathedral precinct and city.

The project balances high-tech innovation (CNC-cut stone, 3D and 2D modelling, complex geometries) with low-tech solutions (specialist hand carving) to enhance the historic precinct and create a pleasant space to dwell. The solidity of the pavilion’s CNC-cut stonework and contrasting transparency of the glazed bays formed by the arches provide visitors clear views to the cathedral and the surrounding listed buildings. A new welcome area and public café have been created, providing dedicated space for the clergy to greet visitors and school groups, and allowing the cathedral to engage with more people in new ways and transform its teaching and learning activities. Education work will benefit from the newly refurbished undercroft beneath the Fratry hall, which has become an open, uncluttered space able to accommodate 80.

The elevations of the pavilion are inspired by Gothic arches found across the cathedral precinct, and in particular, the western window of the Fratry. Designed following extensive public consultation in 2016, this dropped arch profile fans out to a simple rectilinear leading edge, which has a refinement reminiscent of the Perpendicular Gothic tracery found in the east window of the cathedral. The resolution of the curved and perpendicular forms creates a subtle play of light and shadow across the sandstone elevations. Internally, it is a clear, bright space: walls are rendered in lime plaster to mimic the stone columns internally; the ceiling is lined with acoustic felt panels; generous natural light sweeps across the exposed stone and timber surfaces; and the polished concrete floor extends to the undercroft, all of which bring a level of comfort to the Fratry.

Entry to the Fratry is now through a lightweight, fully-glazed bronze structure accessed via stairs or lift at the southern end of the pavilion. The tall and slender link was designed in collaboration with engineers Structure Workshop. Looking up to the bronze lattice overhead, the stanchions divide into a diagrid roof inspired by the stone ceiling motifs in the Fratry pulpit. Contrasting with the heavy sandstone of the pavilion and Fratry, the lightweight link connects the pavilion to the half levels of the refurbished Fratry building, where new entrance openings have been formed. The late 19th century porch entry to the Fratry has been removed, and the original Robert Smirke doorway - which had been reversed and lowered when the porch was built - has been returned to its original orientation and position, and restored with new hand carving. By doing this, the reliefs and carvings around the doorway are now framed by the new link entrance. Creating the new entrance to the undercroft from the link proved an interesting engineering challenge, as a culvert was found crossing the location of the opening during the preliminary investigation works. The new opening is set centrally on the undercroft arch.

Internally, a rich palette of materials aims to give a sumptuous and historic feel, resonating with the quality of the original craftsmanship and materials. Bronze, sandstone, steel and lime plasters all have rich textures, tones and patinas. The Fratry project marks the opening of the hall to all for the first time - to visit the building and library, and attend events. The Fratry has now been equipped to host exhibitions, performances and events. Flexible lighting and new AV systems have been discreetly integrated, and the hall’s adaptability will provide the cathedral with novel income streams. Both the Fratry hall and undercroft have been de-cluttered and opened up by removing partitions and barriers subdividing the spaces. The refurbished undercroft opens up views down its full length, and the space can now be used for teaching and learning activities with local schools and communities.

Carlisle Cathedral is part of the city’s historic quarter, which includes Tullie House and Carlisle Castle. The project has been made possible by funding from the Friends of Carlisle Cathedral, grant-making trusts, generous donations by members of the public, cathedral activity and a major contribution of £2m from The National Lottery Heritage Fund.

The Dean of Carlisle, The Very Reverend Mark Boyling, said: “We are thrilled to have the Fratry brought back to life. We now have wonderful spaces in which to tell the cathedral’s stories of faith, hope and love, as we serve the city, the county and our visitors.

This has not been a project for the fainthearted; it has been a tremendous team effort. The result is a building worthy of this site, which in every way meets the brief the Chapter first gave to the architects to make the Fratry an asset to the cathedral.”

Ingrid Petit, Associate, Feilden Fowles, said: “It has been a real privilege to deliver this project after six years in the making. It's been a truly rewarding process to work closely with so many from the cathedral community, the design team consultants and the artisans, to enhance the Cathedral Precinct with this carefully-crafted addition and improve the visitor experience.”

Peter Laidler, Director, Structure Workshop, said: “Archaeological excavations magnified the sense of history associated with this site, as well as our responsibility for finding appropriate solutions to the challenges posed by the ambitious proposals. The technical challenges culminated at the junction between the new and the old, where the slender bronze link abuts the medieval structure, where a Roman culvert runs under the wall and where the most significant alterations to the hall and undercroft were required.”

 

Material Used :
1. Stonecutting: Cumbrian Stone
2. Stone installation: Askins + Little
3. M&E installations: JJ Group
4. Windows, doors, curtain walling: Martec Engineering
5. Bronze structure: Victoria John of London
6. Zinc roofing: Hempstock
7. Lift: Premier Lifts
8. Floors: Set in Stone Flooring

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More