The Garden House

The Garden House

Architect
Space Group Architects
Location
London, United States | View Map
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SuppliersOnix
SuppliersFineline Aluminium
SuppliersGlass Designs Ltd
SuppliersGrestec Tiles
SuppliersIsland Stone
SuppliersSaneux

Product Spec Sheet
Suppliers
by Onix
Suppliers
Suppliers
Suppliers
Suppliers
Suppliers
by Saneux

The Garden House

Space Group Architects as Architects

This is a refurbishment and extension of an existing terraced house in North London. The aim of the project was to extend thekitchen/dining area by infilling a currently under-used space to the side of the property. Instead of the typical maximum infill we havedecided to stop the extension short of the main building. Having created this intimate courtyard we were able to maintain the naturallighting to the existing sitting room whilst also introducing an interesting outlook from both - the new and existing - spaces. A new WC/utilityroom is designed like a floating pod connecting the two spaces. Thanks to the courtyard the WC/utility room also benefits from naturallighting and ventilation. This solution creates dedicated functional zones, maximises natural light and enhances therelationship to the outside. It also overcomes the issue of different floor levels


The extension consists of a minimally framed skylight which provides good natural daylight from above in addition to vertically glazedsurfaces. We have visually extend the new kitchen/dining area by three meters into the garden repeating the same design principlesallowing for a new external space that also enhances the design concept. The extensive use of glass, foliage and external materials blursthe boundaries between the in- and outside


The exterior receives a high and densely planted perimeter to frame the new external space. The plants will also work as a privacy screenand enhance the views from the inside out. Abstract internal ‘gardens’ continue the concept throughout the ground floor and the first floorbathroom. All materials used are a strong natural/outdoor reference as part of the semi-external concept. Materials used externally appearalso on the inside, such as a slate wall that seems to cut through the glazing from the outside, slate chips as the floor finish and plants(pressed by the client’s children) sandwiched between glass work as screens and back splashes


The connections to the outside are the key factors for the concept: Maximum daylight and delightful views have been achieved and theoutside has become an integral part of the inside and vice versa


Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More