The Jardin Home

The Jardin Home

Location
Mumbai, Maharashtra, India | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Kuber Shah
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureIKEA
RugsBlue Loft
Supplier - LightingDeepam Lights
FurnitureGulmohar Lane
LightingHatsu
Supplier - RugsJaipur Rugs

Product Spec Sheet
Furniture
by IKEA
Rugs
Supplier - Lighting
Furniture
Lighting
by Hatsu
Supplier - Rugs

The Jardin Home

Quirk Studio - Interior Design Firm as Interior Architects

Taking a minimalistic approach was the key to design this large residence in the lush Juhu suburb of Mumbai, in order to create the perfect balance of modern, comfortable and elegant. Designed as a getaway home for a Gujarat based family, the home is permanently inhabited by the client’s son, who works in the city. The design has been tailored to suit the client's desired contemporary style while adhering to a concise brief: A pleasant and modish place, fit for a bachelor, the home doubles up as a warm retreat for the entire family as and when they visit. Another important design factor is the Vaastu-compliance of planning, which was also driven by the belief of the client and was therefore integrated into the planning principles. Hence, the entire façade is panelled with mirrors, and plants are added to the space.

Adopting a nature-inspired design approach, the design has been defined by incorporating shades of blue and green. The natural blend of neutral and monochromatic palettes exudes a sense of calmness and well-being within the home. Accent furniture pieces add to the overall drama and vibe of the space. With the intention of allowing an influx of natural light, large casement windows have been installed throughout the house.

The house opens into a spacious living room that flawlessly transitions into the dining area. The distinct colours of the décor and furniture, complement the entire appearance of the space; an evocative abstract rug is paired with a minimalistic grey sofa that accentuates the soft luxe feeling. Similarly, the teal blue upholstered armchair brings a sense of serenity and zen-like aesthetic to the space, while creating an exciting visual dichotomy that is in sync with the muted interiors. The combination of distinct elements such as coffee tables from Gulmohar Lane, and furniture that is crafted in metal, marble, and wood, create an intricate interplay of textures.

The focal point of the dining space is undoubtedly the ornate chandelier that is dominated by aqua and gold coloured leaves. The chandelier imparts a harmonious essence by adding character to the open space. The floral wall-art that comprises botanical prints and the customised sideboard adds to the liveliness of the area.

The kitchen is seamlessly connected with the dining and living area by a sliding door, creating a continuity with the open layout of the space. Designed with simplicity, the kitchen is made using a simple back-painted glass with rose gold cabinet handles. The modular design maximises the storage space within a relatively compact area and increases the functionality inside the kitchen itself. 

The merging of two rooms has been enabled to create a larger, expansive Master Suite that radiates opulence, modernity and comfort with its plush, grey interiors. Considering that the room is occupied by the client’s son, it was imperative to create a zone that resonates with a young working professional, crafting a more casual and relaxed environment. Hence, the Master Suite has a modern look and feel and serves as a bachelor pad of sorts. The wall has a lime plaster finish and a hidden walk-in closet within its panelling, allowing for a clutter-free zone. Diagonal oak flooring is used to amplify the cosy environs while adding colour and warmth to the bedroom.

The parent’s bedroom, in contrast to the Master Suite, is more gracious and congenial, as driven by the brief of a welcoming design feel. The bright interiors match the choice of furniture and décor inside the room. The panelling behind the bed offsets the white rattan furniture. The parent’s suite is topped off with oak flooring, making the bedroom a comfortable and restful environment for the parents who visit occasionally.  

The use of subtle interiors is applied to the guest room, wherein the furniture is repurposed and paired with neutral tones. Cherry blossom wallpaper in the hues of grey and white adds a dynamic play to continue the nature-based theme.

In a nutshell, the Jardin Home stays true to its name (French for Garden) and allows members of the house to experience cohesive, dynamic and regal spaces that deepen a connection with nature. While the comprehensive spatial volumes and the aesthetic value of the space make for a strong visual impact, the Jardin Home is perceived as enchanting through its authenticity and functionality of design.  

 

Material Used :
1. ACP / Glass / Concrete: - Cane Panelling – MCM Phomi, Veneer and Laminate – Lamineer 
2. Sanitaryware / Fittings: Belileza and As Provided by the Builder
3. Flooring:  Wooden flooring – Floor World and Marble as provided by the builder 
4. Furnishing: Bharat Furnishings, Sarita Handa, Cotton and Satins, Label Life. 
5. Rugs- Jaipur Rugs, Blueloft Rugs
6. Furniture: Gulmohar Lane, Magnolia, Ikea, Pepperfry, Inex Corporation
7. Air Conditioning: JV Interiors
8. Lighting: Oorja, White teak, Hatsu, Voylite, Jainsons Emporio, Deepam Lights. 
9. Paint: JV Interiors
10. Art / Artefacts: Objects of interest, House Artisan, Mirrorwala, Fabindia, Oma, House of things, Orange Tree. 
11. Wallpaper – Floor World
12. Kitchen – Harmoni Kitchen 
13. Tiles – Subway tiles from Bellicosa
14. Hardware – Steel touch

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More