The living room of a water town

The living room of a water town

Architect
Lukstudio
Location
Nanchang, Jiangxi, China | View Map
Project Year
2021
Category
Showrooms
Wen Studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior furnitureMagis spa
Interior furnitureBentu
Interior furnitureGrado
Interior furnitureHAY
Interior furnitureJOYSLIVING
Interior furnitureTiwu Design

Product Spec Sheet
Interior furniture
Interior furniture
by Bentu
Interior furniture
by Grado
Interior furniture
by HAY
Interior furniture
Interior furniture

The living room of a water town - Nanchang NIO House

Lukstudio as Architects

Founded in 2014, NIO is an innovative electric automotive company focusing on high-performance products. It is also committed to the vision of a global user community by establishing "NIO House" around the world. After identifying a design benchmark with bigger flagships, the brand is ready to set foot in all cities. Lukstudio has been commissioned to create the first NIO House in Nanchang.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The site is at a shopping mall with a 2-storey storefront. An open gallery approach is key to the first floor display area with two entrances. Given the white terrazzo wall and floor, mirror stainless steel ceiling are the standard materiality, our effort is in streamlining all sharp corners and adopting diffused light details, giving the overall high-tech ambience a softer touch.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Taking the elevator onto the second floor, one would arrive at another white gallery, but this time with a continuous arched ceiling. Inspired by water waves, the distinctive feature pays tribute to the water town identity of Nanchang and brings a lightness to the space. Under the rhythmic undulation, terrazzo cafe counter, display wall niches and booths are all shaped with streamline details, as if a stonescape polished by flowing water. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Contrasting to the austere white gallery, the adjacent multi-functional space finished in oak wood looks extra cozy.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

A meeting room, a nursery and a children’s playroom are located along the east wall, while the west cabinet stores all the stools and curtains necessary for converting the “living room” into a conference space. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Apart from modular sofas and lounge seats, the open space also comes with a 5m-long communal table equipped for many types of gathering. Integrating subtle curves in its structure, the bespoke table appears to have its top lifted from the sides, conveying a weightlessness and echoing the water current theme. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

In the Nanchang NIO House project, Lukstudio takes on a challenge to optimize a predefined framework and comes up with ideas connecting to its site context. Our focus on humanscale experience and attention to details reinforce NIO brand’s user-centric vision. The resulting “living room” is a service hub where potential and existing car owners come together and build a progressive community of the future.

Caption
Caption
Caption
Caption

Team:
Lighting Consultant: SHUMUNG lighting design
General Contractor: TOPIN

Material Used:
1. Interior furniture: BENTU
2. Interior furniture: GRADO
3. Interior furniture: HAY
4. Interior furniture: JOYSLIVING
5. Interior furniture: MAGIS
6. Interior furniture: TIWU
7. Interior furniture: ZAOZUO

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More