The Nadia and Lili Boulanger Conservatory

The Nadia and Lili Boulanger Conservatory

Architect
Jakob + Macfarlane
Location
Noisy-le-Sec, France | View Map
Project Year
2017
Category
Cultural Centres
Judith Bormand

The Nadia and Lili Boulanger Conservatory of Music and Dance

Jakob + Macfarlane as Architects

The new Music and Dance Conservatory is located in the centre of Noisy-le-Sec (a suburb of Paris), close tothe City hall and theMediatheque.Thesite borders three streets; the surroundings vary in scale between one-family houses and tallresidential towers.The project consolidates five programs,formerly scattered across differentlocations. It provides improved technical,acoustical, and spatial conditions, as well as an increased capacity for a growing population of students.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Our intentionwas to bring togethermusic, dance, and architecture while emphasizing the social aspects of the project. The U-shaped building – based on the metaphor of a musical instrument – curves around the courtyard, creating a quiet, acoustically pleasant ambience while at the same keeping the courtyard open towards the street. Pedestrianised outdoor space creates a link with the neighbouring cultural facilities.

photo_credit Judith Bormand
Judith Bormand

Street-facing facades are inconcrete; courtyard-facing facades and roof combine glass and green, thermo-lacquered aluminium panels.The design creates a sense of dynamism without imposing itself neither on the users nor on theneighbourhood.

The ground floor lobby directs students and staffto the different levelsof the Conservatory, but also leadsto the Auditorium and to the supplementary courtyard used for deliveries. An open staircase creates ashared “urban” space. The rest of the ground floor is occupied by recording studios and administration offices.

photo_credit Judith Bormand
Judith Bormand

The first floor fosters interaction between students of music and dance. It houses three main dance studios, generously lit though large windows, as well as spaces for studying music. The second floorhosts different-sized music studios adapted for teaching one-on-one or in small groups. The rooftop terrace offers spectacular views of the courtyard space and the neighbourhood.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

High acoustic performance of all classrooms was a central requirement of the project. This is reflected in all aspects of the design, starting from the building’s faceted shape – which helps avoid parallel walls and thus creates optimal acoustic conditions inside the building.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The multi-use auditorium is intended both for internal use and for public concerns. It was designed as an adaptable, highly functional space thatcan be configured for three different acoustic scenarios: amplified music, non-amplified music, and dance performances. This is achieved through an innovative system of sliding, foldable wooden panelson each side of the auditorium, as well as theorientable panels suspended from the ceiling.By operating the panels, reverberation time can be changed according to therequired acoustic conditions.

photo_credit Judith Bormand
Judith Bormand
photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Light aluminium triangulated panels, double skin with exterior insulation
2. Flooring: Self-levelling concrete floors in all public spaces, Wood parquet floors in acoustically sensitive interior spaces
3. Exterior walls: Concrete, poured in place
4. Outdoor space:  Concrete paving, poured in place
5. Interior wall filling: Mixture of plaster and wood
6. Absorbant filling panels for acoustically sensitive spaces: KNAUF

Project Credits
Structural engineers
MEP engineers
Cost consultant
Stage engineering
Product Spec Sheet

ElementBrand
Absorbant filling panels for acoustically sensitive spacesKnauf
Product Spec Sheet
Absorbant filling panels for acoustically sensitive spaces
by Knauf
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More