The new Port Centre for the Port of Aarhus

The new Port Centre for the Port of Aarhus

Architect
C.F. Møller Architects
Location
Aarhus, Denmark | View Map
Project Year
2015
Category
Commercial Landscape

The new Port Centre for the Port of Aarhus

C.F. Møller Architects as Architects

Awards: 1st Prize in competition, 2012


The new Port Centre unites many of the central functions at the Port of Aarhus in a cen-tral building complex, which is designed to form an extremely flexible facility. The five-storey building, with a total area of 13,000 m², includes port administration of-fices, workshops and warehousing, a customer reception centre, security management, canteen and staff welfare facilities as well as a public cafeteria. There are also commercial units for lease to port-related businesses, which create a clus-ter of activities sharing a variety of functions. Users are a highly diverse group, including Port of Aarhus staff, tradesmen, dock workers, truck drivers and visitors. Inspired by the desire to achieve an optimallong-term flexibility and adaptability, the con-cept of the centre resembles an ice crystal. The initial complex around a central triangular atrium will be an entity in itself, but it will be possible subsequently to add more wings which all connect to the same focal point.


The triangular atrium is gradually stepped back on the upper floors, thus providing large shared spaces for canteen and conference rooms at the ground and 1st floor levels, while leaving more regular day-lit office spaces on the upper floors. The material palette is kept simple, with the partially exposed pre-fab concrete structure balanced with stained oak industrial parquetflooring (made from by-products of wood-floor production), and industrial detailing such as the bright orange steel-grille stairs. From every floor there is access to roof terraces and balconies, and deep eaves underlining the horizontal structure of the centre protect and shade the glazed facades as part of the energy-conservation strategy. The complex is designed to be a low-energy class I facility, by reducing heating and cooling loads as well as electricity consumption, and using extensive life-cycle analysis of building materials and components to reduce impact during the life-time operations of the building. The main idea has been to have the quality of design benefit literally everyone in the centre, from the office environment of white-collar staff, to the brightly day-lit technicalmaintenance workshop spaces, and right through to the changing and bathing facilities for dockworkers. The atrium doubles as an auditorium for visitor groups, ranging from schoolchildren to foreign ambassadors. The centre is located adjacent to the key operative areas of the port, such as the con-tainer terminal and Omniterminal. The location has spectacular views and and the centre opens up in all directions. In extension to the centre, an ISPS gate facility and a truck stop will also be built.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More