The Oasis resource centre

The Oasis resource centre

Architect
WAO Architecture
Location
23, Allée Jardin de l’Atlantique, 75015 Paris, France | View Map
Project Year
2021
Category
Distribution Centres
Aurélien Chen

Resources Centre Made of Reused Material For The Salvation Army Oasis

WAO Architecture as Architects

As part of the Oasis project championed by REI Habitat and la SemPariSeine, winners of the second “Réinventer Paris” competition, the old Musée de la Libération located on the site of the Jardinde l’Atlantique is soon to be the site of a variety of new uses. In keeping with the natural process of transient urbanism that shapes our cities more and more, the Armée du Salut is to occupy the ground floor of the west aisle of the museum to open a temporary recovery centre.   The multidisciplinary architecture agency WAO is proud to have designed this pragmatic and circular project of interior refurbishment. Committed to waste reduction and virtuous design, we have made every effort to get the most out of the existing site and the opportunities it offered.

photo_credit Aurélien Chen
Aurélien Chen

Adaptation of spaces for new uses
Reuse and reversibility were at the very heart of our project. Our first intention was to reusethe existing materials as much as possible, making the most of the museographical installations, and reducing unnecessary operations. Our goal was to adapt the refurbishment by considering its contextas would be done for a topographical or urban site, but on a scenographical scale. Very little wasdemolished and the elements that had to be removed were reused on site

photo_credit Aurélien Chen
Aurélien Chen

- All 10 metallic windows that were sealed to the floor were kept to clearly mark the boundary between the shop, which is open to the public, and the triage space. The transparency of the existing glass screens enhances the value of material reuse and the work done by the Armée du Salut.

- The false ceilings on site were removed to be refitted onto the metallic exhibit mountslocated around the museum to make the triage tables.

- The luminaires of the old museum which were integral to   the    exhibition    mounts wererepaired and reused to light the whole of the visitor and triage space. The 60 fluorescent tubeswere suspended and removed to highlight vanishing lines on the technical ceiling of the room.This creates a visual continuity between the public space and the work space ;

- Old wardrobes reclaimed by the Armée du Salut were laid on their side and fitted with wheelsand thus turned into triage trays; in some cases, they served as anchor points for partitionwalls.

photo_credit Aurélien Chen
Aurélien Chen

Commitment
The crux of the project was its short-term character which prompted us to act with opportunism by ensuring that the materials and refurbishments we were designing would have the potential to be reused.

- All the window displays of the shop space were dressed with bookshelves, onboard storage andstorage containers that would later become benches and seats;

- A Partition walls between display windows, designed so as to become tables once removed, werealready fitted with feet and screws.

- The counters were conceived in a modular way to be adaptable to all sorts of configurationsonce reintegrated in the future hotel project.

photo_credit Aurélien Chen
Aurélien Chen

WAO takes an active part in creating and facilitating reuse chains as a facilitator. This drive towardscircular economy is twofold:

- In the design phase, we draw elements with respect for the regulations and design brief set bythe project contractor, while retaining some flexibility in the nature of the materials and theirassembly

- In the production phase, we adapted to the constraints of the supply chain and the nature ofthe material deposits, and determined with the different companies what type of assembling isfavourable to reuse (absence of screws on  the  future  table  plates, for  example).  We  also divided  into   two   parts the  carpentry  side  of   the   project   to   adapt   to the   manufacturingcapabilities and material deposits of Re-Store (Remake + Jocko) and Extramuros.

photo_credit Aurélien Chen
Aurélien Chen

One of thecompanies manufactured some panels from joined up pieces of wood, and the other produceda large quantity of cabinets from OSB and plywood panels found on a variety of other sites.

Team:
Architect: WAO
Project manager: Pari Seine / REI Habitat Geotech
Study office: Geo Sigma construction company: BRB
Carpentry: Extramuros & Remake
Future occupants: Armée du Salut

photo_credit Aurélien Chen
Aurélien Chen
photo_credit Aurélien Chen
Aurélien Chen
photo_credit Aurélien Chen
Aurélien Chen
Caption
Caption
Caption

Read story in Français

Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More