The Old Church of Vilanova de la Barca

The Old Church of Vilanova de la Barca

Architect
AleaOlea architecture & landscape

Baldomer Ric
Location
Raval de la Creu, 25, 25690 Vilanova de la Barca, Spain | View Map
Project Year
2016
Category
Churches
Adrià Goula

The Old Church of Vilanova de la Barca

AleaOlea architecture & landscape as Architects

The Old Church of Vilanova de la Barca (Lleida, Spain) is a 13thcentury Gothic building that was partially demolished in 1936 as a result of the bombings during the Spanish Civil War. Since then, the church had been in a general state of ruin, preserving just its apse, some fragments of the naves and the west façade. The main aim of the project was to recover the rests of the ancient church and to restore its original appearance whiletransforming the old structure in a new multi-purpose hall. The project aims to establish an architectural dialogue between the old parts and the new elements, between the past and the present.


The original church has a basilica-styled floor plan with two naves, a presbytery and lateral chapels. The building is 22 meters long and 7 meters wide, with an interior space rising up to 10 meters. In the oriental part, the surviving construction preserved two impressive lateral buttresses, probably of a Romanesque origin, and a ribbed vault of the 17th century in a late Gothic style in the apse. The entire church was built with a stone ashlar of the area which was largely damaged by the weather conditions and the erosion of time. More recently, the church has been severely affected by the construction of an attached single family house in the former graveyard.


The most important part of the project has focused on the covering elements: the façade and the roof. The project establishes a new brick façade based on a latticework texture and a new gabled Arab tile roof. The entire system is conceived as a new architectural ceramic shell that is gently supported over the remains of the ancient walls. The outer façade rises hermetic and opaque, with no windows, as a textured background that reproduces the wrinkled, dense and irregular texture of the stone ashlars of the ancient church, advocating for a visual continuity and integration with the original fabric. On the other hand, the inner façade is designed with a white perforated brick which reinforces the contrast and discontinuity between the old parts and the new elements. From the outside, the perception of the old church is restored, whereas in the inside, the building preserves the atmosphere of rest and introspection of the original sacred space.


The project offers a new alternative entrance to the building through the transformation of the area of the former graveyard, an adjacent space located between the church and the attached single family house. The project replaces the former access of the apse —a bizarre door introduced after the demolition of the church— and transforms this space into a new entrance patio, dignifying this area after years of being suffocated by the large adjacent dividing wall. The pergola, the trees, the carpeting vegetation and the water chain draw a new scenography that serves as an entrance threshold to the church’s interior.


Product Spec Sheet

ElementBrand
StoneGermans Balaguer
LightingJaina
BrickTejerialturralde
ManufacturersTerreal
Product Spec Sheet
Stone
Lighting
by Jaina
Brick
Manufacturers
by Terreal
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More