The Old Rectory

The Old Rectory

Architect
Adam Knibb Architects
Location
Dorchester, UK | View Map
Category
Housing
Numa

Beautiful stone pool house

Adam Knibb Architects as Architects

Adam Knibb Architects were appointed to design a proposal for a new pool house and gym at the Old Rectory site in Puncknowle, Dorchester. The site is an existing tennis court within the grounds of the Old Rectory, a grade II listed building. The Old Rectory site also consists of a grade II listed dovecot adjacent to the main house and a seperate cottage/outbuilding. The site lies within well established, landscaped grounds with a number of mature hedges and trees surrounding the site and falls within the Puncknowle Conservation Area.

With the site’s existing built form and landscape features in mind, every effort was made to ensure the proposed scheme ties in with its surrounding context and sits comfortably within the landscape. This has been achieved through materiality, form and siting of the buildings.

The proposed buildings have been arranged in an ‘L-shaped’ format, with the larger building to the north of the site presenting itself as a contemporary interpretation of the more traditional pitched roof buildings on site. A standing seam pitched zinc roof with glazed gable ends ensures the buildings ties in to the existing built fabric on site through form and materiality, whilst also establishing its own contemporary identity. A second building with a flat roof which sits slightly lower runs along the eastern edge of the existing tennis court and as a result, forms a southern facing courtyard between the buildings. This picks up on the existing walled garden to the north of the main house. This is further enhanced by a stone wall wrapping the boundary of the new proposal.

photo_credit Numa
Numa

This not only creates a sheltered entertaining space, but also ensures the new proposal remains visually contained and ‘reveals’ itself as the building is approached from the main house.

The material palette has been selected with the existing landscape and buildings on site in mind, and focuses on using natural materials which take reference from the surrounding context. The new buildings are predominantly clad in stone to pick up on the existing local stone used on the surrounding buildings. Parts of the buildings will also be clad in vertically laid timber which picks up on the established trees surrounding the site. This is combined with contemporary glazing with minimal framing to not only let large expanses of natural light into the building, but also to maximise views out to the landscape and enhance the indoor-outdoor connection whilst inside the building.

It is anticipated that the new addition will embed itself into the site and appear part of the surrounding landscape through its visually unobtrusive forms and site specific materiality. This will be further enhanced through additional landscaping to soften the built form and provide a visual buffer between the main house and the new buildings. A new terraced garden to the south will also link the changes in level between the new building and the top of the existing tennis court banking through landscaped steps and a winding ramp for future usability. Through a holistic approach to both the building’s form and its surrounding landscape, the design aspires to create an addition to the site which responds sympathetically to its context and creates an addition to the site which is both functional and aesthetically appropriate to the area.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More