The Origami House

The Origami House

Architect
Loader Monteith
Location
Scotland, United Kingdom | View Map
Category
Private Houses
dapple photography

The Origami House

Loader Monteith as Architects

Small is Mighty. The inventive reconfiguration and extension of a cottage in a Conservation Village in Scotland

photo_credit dapple photography
dapple photography

The Origami House features a new rear extension to a family home in the Buchlyvie Conservation Area of Stirlingshire. The ground floor plan of the existing cottage was composed of small, dark rooms which closed the house off from the expansive rear garden. The clients asked Loader Monteith to upgrade the home and bring the outside in.

photo_credit dapple photography
dapple photography

Loader Monteith were briefed to design a large ground floor extension to allow for plenty of natural light, a new dining space, study area, shower room and kitchen. The clients also specified the need for a new heating system and updated glazing throughout. In assessing the existing cottage and surrounding village context the architects explained that clever spatial planning would allow for a much smaller extension, which would still offer the clients excellent functionality and a closer connection to the garden beyond, but allow them to reinvest their initial budget into quality materials and finishes.

photo_credit dapple photography
dapple photography

Loader Monteith placed the new kitchen at the heart of the plan which unlocked several opportunities within the constrained footprint of the 1980’s cottage. The galley-style kitchen connects the existing sitting room at the front of the home to the new dining space at the rear, allowing the family constant connection in separate yet connected zones of the ground floor. A large wrap around window seat of Douglas fir characterises the rear extension, placing the clients directly into the garden. Overhead, a new glazed aperture maximises light flowing into the kitchen, ensuring the centre of the plan remains light and airy.

photo_credit dapple photography
dapple photography

The exposed timber structureoverhead adds to the sense of space throughout, further enhanced by a palette of neutral, natural materials including soft white walls and a light microcement floor. Loader Monteith designed a quiet study nook where the children can complete their homework while still having a visual connection to their parents in the kitchen through exposed douglas fir shelving, now home to the clients’ collection of turned wood sculptures.

photo_credit dapple photography
dapple photography

The clients can now strip muddy boots and coats off in the new side entrance which leads into the utility and shower room, before opening into the ultra-matte formica kitchen, custom built by Archispek. Before purchasing the house, the clients inquired at the local council as to whether development of the cottage would be permitted, being located in a sensitive conservation area.

photo_credit dapple photography
dapple photography

In line with the planning offices’ response and the strict planning rules of the Buchlyvie Conservation area, Loader Monteith "folded" the extension's pitched roof to adhere to language of other buildings in the village, reducing the visual bulk of the addition while still adding a generous volume to the interior. The architects specified external timber batten cladding to soften the form of the house within its verdant garden setting.

photo_credit dapple photography
dapple photography

Loader Monteith firmly believes that using the space we have efficiently is the best way to build sustainably, allowing clients to reinvest budgets into quality design that enhances the day to day experience of the buildings they occupy. At Origami House, the clients wanted a large rear extension complete with living and dining area, kitchen and study space.

photo_credit dapple photography
dapple photography

By reorganising the ground floor plan, Loader Monteith was able to advise their clients that an extension of only 15 square metres would be more than sufficient to meet their brief, reducing the total project budget. Much of the budget went towards sustainable interventions like triple glazing, thick insulation, a new heating system and timeless Douglas Fir joinery. The house now functions seamlessly for the busy family, offering practical, usable spaces finished with natural, durable materials.

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More