The Ravelijn Bridge

The Ravelijn Bridge

Architect
RO&AD Architecten
Location
Bergen op Zoom, Netherlands | View Map
Project Year
2014
Category
Bridges
Erik Stekelenburg

The Ravelijn Bridge

RO&AD Architecten as Architects

Short History The Ravelijn "Op den Zoom" is a fortress-island of the city of Bergen op Zoom in The Netherlands which is made in the beginning of the 18th century by Menno van Coehoorn, a famous fortress builder. This is the only "ravelijn" of him still present. The fortress was originally only accessible by boat , so supplies and soldiers had to be rowed the 80 meters to the fortress. The original entrance is still present just above the waterline At the end of the 19th century the fortress lost its defensive function. In 1930 a raised wooden bridge was added. Nowadays the island-fortress is mainly used for small public and private events.


The assignment The assignment was to make a second pedestrian bridge for two reasons. First to connect the fortress to the city centre, second to make a second escape route from the fortress in case of emergencies.


Concept In former days, the Ravelijn was supplied from the city with small rowing boats. The concept of the bridge is, to let the bridge follow the original track of these boats, so the bridge echoes the former route the boats followed from the city to the fortress. That is why the bridge snakes across the water to the fortress. Therefore we also made the bridge floating. An additional advantage of that is , that in winter the bridge can be pulled to the side, so there can be ice-skated around the fortress. The deck of the bridge is convex to let the bridge blend in with the water and the surroundings. No mirror image in the water and as close to the water as possible. The stairs at the jetty near the fortress can move up and down (and stay horizontal) with the water level.


Material The bridge is made completely to the principles of the Cradle to Cradle philosophy. Air-filled polyethylene pipes positioned underneath the timber surface help keep the bridge afloat, without requiring any additional structural framework. The decking is made of Accoya, a high-performance wood product, which is treated to improve its ability to resist fungal decay, and the effect of swelling and shrinkage that could result from its proximity to water. In the future the bridge can be easily disassembled and recycled.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersAccoya
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Accoya
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More