The Raysum

The Raysum

Architect
Kubo Tsushima Architects
Location
Annaka City, Gunma Prefecture, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Hotels
Munetaka Onodera
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Tiles HIRATA TILE CO., LTD.
UK-6060S
PD-1006
FA-2020E
European oakMaruhon
Tiles NAGOYA Mosaic
Island StoneSeiwa Ceramics
FabricsSunbrella
Tiles TOLI

Product Spec Sheet
Tiles
FA-2020E, PD-1006, UK-6060S by HIRATA TILE CO., LTD.
European oak
by Maruhon
Tiles
Island Stone
Fabrics
Tiles
by TOLI

The Raysum

Kubo Tsushima Architects as Architects

Based on the concept of "creating a resort that restores even humanity," the project involved a phased renewal of the entire golf course facility and a full renovation of the clubhouse building.

photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera

The concept was drastically changed from a golf course, which symbolized the economic bubble era, to a facility that would welcome a wide range of customers for the purpose of retreats, and design considerations were made.

Primitive shaped spaces such as the domed lobby, spherical meditation sauna, and floating rectangular lockers are placed in a dispersed manner, and the wood finish and light design create a sense of the extraordinary.The materials used were limited to gray plaster paint and wood, and the aim was to create a high-quality space suitable for adult holidays by eliminating decorative design and applying a light design.

photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera

The café space behind the reception counter at the entrance, while utilizing the existing curved ceiling, was designed as a wood-lined dome-like space, with the area divided by an arch opening, eliminating decoration. This café space, which looks out from the entrance to the golf course, is filled with bright natural light reflected from the floor, and serves not only as a welcoming space for visitors, but also as a visual and experiential link between this clubhouse and the golf course.

photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera

The top light on the large roof of the second floor, which was a feature of the existing building, was blocked off to prevent heat, but artificial lighting was added to provide stable light, and reflectors were added to illuminate the ceiling surface, a design feature inherited from the original design.

photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera

The existing large bathroom on the first floor of the clubhouse building has been significantly updated by retaining the location of the bathtub in the interior area and carefully selecting wooden bath chairs, wooden decking, gray tiles, and wood finishes to match the materials used throughout the facility. The bathroom's washing area has a wall that is dug in to keep shampoos and the water basin out of sight, and indirect lighting was applied.

photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera

The outdoor bath has a lattice sunshade and deck, and a new, spherical sauna was designed. The water bath and spherical sauna, illuminated by indirect lighting, are private saunas of the private room type where one can meditate alone. By creating a special place with a sense of detachment, the spa experience in the bathhouse was enhanced.

photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera

The locker room is a space to change into golf wear, bathrobes, etc. and switch to an extraordinary environment. The design was required to avoid making the space look inorganic and tacky with rows of metal lockers. The lockers were designed to look like floating lockers with indirect lighting and a minimalist shape with only a locker number and key, with thin wood covering the entire surface so that the lockers would not be recognizable at first glance.

Art paintings directly on the wall of the front room peek out from the back of the locker room, creating a warm and inviting space as if one were spending time in the midst of trees.

photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera

A members-only living room was created on the second floor of the clubhouse building. It is a spacious space with a counter kitchen where light meals and drinks can be enjoyed, a down living room with a bioethanol fireplace, and a stage for live piano performances. The floor, walls, and ceiling are finished with an integrated wood-clad band, creating a safe, enveloping design and reducing visual information such as existing columns and beams. It is intended to be a place where one can go back and forth between the living room and the fitness gym across the street, or in bathrobes and relaxing clothes, in a relaxed atmosphere as if one were at home.

Team:
Client: Asset Holdings Co.
Design supervision: Kubo Tsushima Architects Co.,Ltd
Project Management: Bans City Co.,Ltd
Construction: Tokyu Re・design Corporation

photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera
photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera
photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera
photo_credit Munetaka Onodera
Munetaka Onodera
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More