The Rower's House

The Rower's House

Architect
Loader Monteith
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Emanuelis Stasaitis

The Rower's House

Loader Monteith as Architects

Daisy and Pete wanted a home with four bedrooms, space to entertain, and an accessible garden – with plenty of space to live and work, as well as a divisible section for a relative to use autonomously. Despite a questionable original design, the couple found the perfect potential property in a quiet corner of London. 

 

As rowers, Pete and Daisy are tall – so height and space were essential. This hadn’t been considered in the original layout. A warren of corridors led to dark rooms with small windows, leaving an enclosed feeling inside.

 

We began by dividing the ground floor into two halves – one spacious, self-contained living area and bedroom, the other a main family area with a generous open plan kitchen, dining and living room. The large rooflight above the stairs, central to adaptation, illuminates the middle of the home.

 

We left the roof structure on show to give height and a lightness in the extension that the couple required. We zig-zagged limed timber across the exposed roof area, bringing some added visual delight to the space. And using large format, minimal sliding glazing, the whole corner of the house can peel away – opening it up to the outside. 

 

We worked hard with the clients to super-insulate the house and install renewable technologies – including low energy lighting and underfloor heating. Larger, triple glazed windows were cut into the south facing elevations to make use of solar gain, and photovoltaic panels were installed on the roof. 

 

The result of the Rower’s House project feels radically different to the original property. It’s now a spacious home to a family of four, with a living space that flows seamlessly into the garden. By executing the creation of space and light, this family can now enjoy this quiet corner of London.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More