The Spassky Bastion and Church Public Square

The Spassky Bastion and Church Public Square

Architect
AER
Location
Kyiv, Ukraine | View Map
Project Year
2019
Category
Townscapes

Urban Green Spaces

Churches
Ivan Avdeenko

Renovation of the Spassky Bastion and Church Public Square

AER as Architects

The new landscape connects the Church of the Savior on Berestove (XII c.) with adjacent bastion of the Pechersk fortress (XVIII c.). The vicinity of two monuments was controversial. Rainwater from the rampant flooded the church. The archaeological research of the church dug a part of the rampart. The conflict had to be settled through landscape design.

The project consists of the stone-clad urban square surrounding the church and a small park atop of the bastion. 

The square around the church had no visitors except a few pilgrims. Bastion, on the other hand, was a quite popular sightseeing viewpoint visited mostly by car. Being completely unsuitable for vehicle traffic, the rampart suffered very much from cars. The new design denies access to the bastion by car. To facilitate the access for pedestrians three new stairs are constructed.

Much space around the church is liberated from the sporadic greenery. The anthropogenic appearance of the rampant is restored by sharpening the edges of the hills. A bigger square is cut out of the bastion finally fixing the stormwater flows and granting the church the air it deserves.

The bastion itself is a giant earth sculpture. This design highlights the man-made form of the rampant by covering in alloy steel the parapet placed along the border of the former fortification. Position and height of the parapet mimics the previously existing bulwark - a wall on which the cannonry used to be placed. To this metal backbone, three new stairs are attached. Stairs are carved into the slope in order not to spoil the continuity of the green slope on the outer surface of the bastion. What interrupts the continuity of the earth rampant is the new church square.

The materials used are all of the neutral colors with the exception of alloy steel used to sign the cuts made in the body of the bastion.

At night the main source of light in the square is the church itself. All the lighting is directed at it. And from its walls, it is reflected on the square. There are decorative lights built-in the grey granite pavement. The cross-shaped lights are an hommage to the long-forgotten function of the site around the church - a graveyard. 

The parapet line running along the entire bastion is highlighted to emphasize the contour of the rampant in the dark. The interior rusty walls of the stairs are washed with light hidden in the border of the metal panels.

 

Material Used :
Manufacturers: Bega, Schréder, Es-System

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
FloodlightsBEGA
ManufacturersES-SYSTEM
ManufacturersSCHRÉDER
Product Spec Sheet
Floodlights
by BEGA
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More