The Stacked Expedition

The Stacked Expedition

Architect
Lukstudio
Location
no. 372 Huaihai Road (M), Huangpu District, Shanghai, China | View Map
Project Year
2021
Category
Shops
Wen Studio

The Stacked Expedition

Lukstudio as Architects

Excerpt

A camera shop igniting the exploration spirit
Founded in 1917, Nikon has been a trademark associated with professional imaging equipment for over a century. Its cameras have enabled humanity to reach all corners of the world, even in space. Yet, since the beginning of 2000s, the shift from film to digital photos, and the trend of more portable cameras have dramatically changed the industry. In 2020, with the new concept “Empower to Create”, the brand introduced its revolutionized products to the young users of the Chinese market, and engaged LUKSTUDIO to create its store identity.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The store is located at the corner of a Shikumen building on Huaihai Road, a trendy neighborhood where young people gather. Conventional camera shops are designed often either as a cultural gallery or a technological laboratory, both could be intimidating to the common shoppers. LUKSTUDIO aims to create an inviting environment where one could dream about the next outdoor adventure. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The overall retail experience has been tailored to introduce the brand, the products and the community on three separate levels, each a quadrant in plan. Given the different spatial requirements, three different scenes have been created, each with its own design attributes. The common connection is the rammed earth background mimicking Danxia landform, a natural landscape that changes colours on each levels. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Aperture – Rotation to focus
The first floor is designed as a brand gallery. The combination of rammed earth backdrop and stainless-steel display parts takes inspiration from the experience of shooting in the wild, where exquisite equipment juxtaposes rustic landscape. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The perforated stainless-steel ceiling progresses like an aperture with many optic rings. Power tracks are integrated between rings to supply electricity for the uni-wheel stainless-steel display booths, which can then relocate freely in space while provide a touch-screen tablet for each camera on display. Together with the surrounding display grid, a flexible and diverse gallery system is in place.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Lenses - Changing angles, Infinite possibilities
The second floor is the touch and try area where most products are on display, visitors are encouraged to pick up a camera and try shooting with it. The dramatic ceiling is filled with mirrored stainless steel strips, extending the space upwards while adding a futurist touch. At the center of the showroom stand 4 circular booths whose reeded texture are inspired by camera lens. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Product categories differentiated through modular display system and outlined by light in wooden frame. Staggered display for camera products, while a peg board system enables flexible arrangement for seasonal products, demonstrating the infinite possibilities of creativity. The display board is fixed by removable cross brushed stainless steel parts.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Under the Stars – A Field for the Explorer

The top floor is an event area for users to meet and learn from each other. The original space feels claustrophobic as it comes with heavy beams and pipes. To create a space that is mind-opening, LUKSTUDIO dissolves the visual obstacles in a pitch blackness and hangs numerous lights in the void, recalling the memory of camping under a starry sky. The explorer's wisdom of adaptation is reflected here in flexible furniture design which allows the space to transform from a classroom to a photographic studio.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Paying tribute to the brand’s manufacturing past, the stairwell linking the three immersive sets is designed with an industrial material palette. Lined with rhythmic vertical frames and rustic perforated metal panels, the neutral "darkroom" is a buffer maximizing visitors’experience going from floor to floor. At the stair entrance, a wall feature is composed of 629 optic lenses where Chinese characters of Shanghai is written in light, marking this first of many experimental stores in China. 

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

As our world is getting more virtual and our yearn for physical experience is greater than ever, designing a physical store for a camera brand is a process of questioning the essence of creativity, that roots in our love for nature. Through stacking an expedition in an urban context, Lukstudio aims to remind urbanites to explore outside and share their experiences with one another. 

Caption
Caption
Caption

Team:
Interior Design | LUKSTUDIO
Director | Christina Luk
Design Team | Dong Wu, Angel Wang, Munyee Ng, Edoardo Nieri
Scope | interior, millwork, furniture, lighting and signage design
General Contractor | Shanghai Jinwei Building Decoration Engineering Co., Ltd.
Display Furniture, Loose Furniture, VI | Jiangsu Zhansen fixture&furniture Co., Ltd.

Material Used:
Metal mesh, wood veneer panel, white latex paint, rammed earth paint

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More