THE VIBES

Architect
Infinitive Architecture
Location
Ho Chi Minh City, Viet Nam | View Map
Project Year
2021
Category
Offices

THE VIBES

Infinitive Architecture as Architects

The Vibes Is A Bioclimatic Office Building With A Diversity Of Open Spaces And Greeneries, Enough To Create A Tranquil And Peaceful Resort Vibe Right In An Urban Area. However, Being Located On A Narrow Residential Street Is A Weakness That Requires An Adaptation From A Dwelling Neighborhood Into A Working Vibe Of Space.

photo_credit Infinitive Architecture
Infinitive Architecture

 

photo_credit Infinitive Architecture
Infinitive Architecture

From this context, we proposed a multi-zoning masterplan with the main elevation located on the inside, at the central garden. The front garden set the external elevation back in a proper distance, enough to create a buffer zone for the interior views towards the frontage. The approach to the lobby is a transition of many different space enclosures: the front garden, the shady entranceway, and the central garden.

 

photo_credit Infinitive Architecture
Infinitive Architecture
photo_credit Infinitive Architecture
Infinitive Architecture

 

Behind a green screen wall of cable climber plant, yellow mandevilla, playing the role of the doorway to the interior, there is a combination of internal transition areas along with the vertical circulation and corridors. This transitional space planning creates gradual adaptation for temperature to remain comfortable between adjacent places. The provision of a large reflective water feature occupying 1/5 of the garden area, which positively contributes to the microclimate improvement of the outdoor areas under the heat of the south vietnam sun. Besides, the suspended roof of over 200 sqm coverage creates a shady buffer space from the openings below. The diversity of open spaces in different directions and levels allows people to access the open-air easily and implies the idea of encouraging outdoor activities for people working in the building.

photo_credit Infinitive Architecture
Infinitive Architecture
photo_credit Infinitive Architecture
Infinitive Architecture

 

All public spaces are naturally ventilated. Simultaneously, the workplace areas obtain natural light from the tremendous intersections with the outdoor. In addition to that, the bamboo sunshade skin on the facades reduce most of the thermal radiation and create buffer zones over glass the glass skin, which helps minimize the energy consumption on daytime lighting, air conditioning, and benefits the improvement of building energy intensity through reduction of operational carbon emission.

photo_credit Infinitive Architecture
Infinitive Architecture
photo_credit Infinitive Architecture
Infinitive Architecture

The see-through combination between the bamboo skin and the transparent partition walls results in many visual effects on the interior. The bamboo skin also acts as a visual filter on windows using the dark-light interleaved pattern coming with motion. This filter helps improve imperfect surrounding sceneries and promotes explorations from the inside out. It also interacts with the frosted patterns on the transparent partition walls, which results in a moiré effect throughout the interior. Besides, the bamboo skin offset from the full-sized frameless glass windows from each facade makes the interior boundary look extended horizontally under parallax impact.

 

Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More