The World’s Biggest Bicycle Parking

The World’s Biggest Bicycle Parking

Architect
Ector Hoogstad Architecten
Location
Stationsplein, Utrecht, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Car Parks
Petra Appelhof

The World’s Biggest Bicycle Parking

Ector Hoogstad Architecten as Architects

Historically, the Dutch have always been fervent cyclists. This enthusiasm is now growing even further as cycling is being discovered as a key ingredient of the sustainable city. New bicycle typologies such as the introduction of the so-called e-bike are helping to amplify this shift in mass transportation. More and more public transport hubs will be complemented with extensive and user friendly amenities for cyclists, as increasing amounts of people begin to favour the combination of cycling and public transport over car use.

 

The Utrecht Central station area is currently undergoing a major makeover. By healing the scars left behind by a number of ‘modernizations’ carried out in the sixties and seventies and adding new functions to the area this part of Utrecht is designated to finally become a vibrant and friendly part of the city centre. To achieve this, inner city highways are being replaced by more modest streets and historic canals are being restored. Also, the huge modernist megastructure that once glued together the railway station and the Hoog Catharijne shopping mall (both the biggest of their kind in the Netherlands) has been taken apart, allowing for a new public street and square to be inserted, together with a bicycle parking garage. This new “Stationsallee”, a street aimed mainly at pedestrians rises by means of 30 meter wide starircases, to a level of 6 meters to widen into a square where the entrances of both the station and the shopping mall are situated. An enormous iconic canopy marks the square and enables a dry crossing between the parts that before have always been connected.

 

The three storey bicycle parking is situated underneath the square. It has been designed with three aims in mind:  convenience, speed and safety. In order to achieve this in a facility of this scale cyclists are enabled to pedal all the way up to their parking slot. The parking lanes branch off the cycle paths, to ensure that users do not get in the way of cyclists passing through the system. Room for mounting and dismounting is left alongside the cycling lanes. Modestly sloping ramps connect the parking areas on different levels The walls are colour-coded to indicate the routing, and electronic  signals indicate the position of free parking slots. Additional facilities such as a cycle repair shop, a cycle rental outlet and several floor managers meet users’ every need.

 

Stairwells and tunnels create direct connections to the elevated square, the main terminal building and the platforms. Ensuring good orientation and plenty of daylight, the stairwells are located inside atria covered by glass roofs. Large windows in the outer walls allow users views toward the platforms and the bus terminal.

 

The bike park uses durable materials such as concrete, steel and chemically treated wood. In combination, these raw materials create an atmosphere in the building that still feels warm and pleasant. Three concrete columns supporting the giant canopy extend all the way down into the parking area. These trumpet-shaped elements have a diameter of 5 metres at floor level, falling to 1.2 m at the top, and each one is cast as a single element.

 

The building is more than just infrastructure. It adds an exciting and surprising architectural dimension to the city. Cycling through the garage has become a unique experience; not just another part of everyday life in the city, but almost an attraction in its own right.

 

The first phase of the project was opened in early August 2017, providing room for 6,000 bicycles.


The cycle parking area is officially open at 19 august 2019 an it will have a world record capacity of over 12,500 bikes.

 

Ector Hoogstad Architecten (in collaboration with Sant&Co and Royal Haskoning DHV) won the commission to design the project in a invited competition in 2011

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More