Theberton House

Theberton House

Architect
Paul Archer Design
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2009
Category
Private Houses
Will Pryce

Theberton House

Paul Archer Design as Architects

The idea was to convert the garage at the end of the garden into the guest suite and connect this back to the main house below the garden via the existing vaults. We put the guest sleeping space in the lower floor and this gave us a garden room for the main house at ground level. This space faces south so gets the sun and has sliding folding doors to open to the garden. The guest shower room is in one of the old vaults and maintains the arched ceilings. The main space is used as the childrens play area.
The new lower floor is lit by a line of rectilinear walk on roof lights. These are co-ordinated with the steps in the ceiling below to allow a drama to the space. The glass is covered with a dot-screen print - this makes the surface non slip and also gives a bit more of a sense of security when standing on them! Each roof light is co-ordinated with the space below and the stairwell is supplemented by an additional rooflight directly over it in the garden room roof. The garden is designed as integral to the architecture. The paving slabs are on adjustable feet that allows them to be perfectly level whilst the rainwater flows through the joints. The garden room roof collects together its rain and channels it to flow along the low planter wall. The idea is to place a large water butt or pool at the end of this. Planters are left along the edges - some deep enough for trees.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More