‘Théodore Gouvy’ Theatre in Freyming-Merlebach

‘Théodore Gouvy’ Theatre in Freyming-Merlebach

Architect
Dominique Coulon & associés
Location
1 Place des Alliés, 57800 Freyming-Merlebach, France | View Map
Project Year
2017
Category
Theaters
Stories By
Dominique Coulon & associés

Jung HQ
Eugeni Pons

‘Théodore Gouvy’ Theatre in Freyming-Merlebach

Dominique Coulon & associés as Architects

Freyming-Merlebach is a town with a substantial industrial past, in a part of Lorraine

that developed in the 19 th century, driven by the coalmining industry. Since the closure of the mines in the 1990s, this part of north-eastern France has seen a sharp increase in unemployment, and culture is seen as one possibility for resolving the accompanying social and economic difficulties in the town, as has been the case in the neighbouring Ruhr region. The historic theatre in Freyming-Merlebach had deteriorated, and a number of cracks appeared as the result of disused underground tunnels. The old 500-seat auditorium needed to be replaced, and it had also become too small.


The site decided on for the ‘Théodore Gouvy’ theatre is on the Place des Alliés, in Freyming-Merlebach. The municipal authorities were keen to give a new boost to this evolving sector, which is close to the town centre and next to the new town hall and a shopping centre. It is a prominent location, with sufficient parking capacity for the use of audiences. The theatre has become a symbol of the town’s renewal, and its position is generating a new public space in the town centre. The theatre’s programming is pluri-disciplinary, covering every area of live performance: classical theatre (including the use of large-scale sets), contemporary theatre, musical theatre and opera, dance, etc. The ‘Théodore Gouvy’ theatre offers local residents a 700seat auditorium, with dedicated areas for performers and logistics. The theatre sets up an energetic dialogue with the heterogeneous urban landscape, shaping itself to fit the context and logic of the existing flows. It stands on a base, alongside the new municipal offices; its unusual shape and dimensions give it an steamlined silhouette, the lines of which ensure visual transition between the various parts of the programme while keeping on the same scale as the town. The visitor’s interest is caught by the animation of the volumes: in the upper part, the foyer is offset to indicate the entrance, while in the lower part, transparent elements allow glimpses of the wealth of interior routes and invite the visitor to enter. The foyer occupies a vertical space with a route through an apparent intertwining of staircases leading to the auditorium. Oblique lines reiterating the complex geometry of the site cause spaces to expand, creating a feeling of space. The uniformity of the untreated plaster and the softness of the carpeted floor contribute to the feeling of being in some kind of cocoon. Natural light enhances the various faces and reveals the building’s shape and dimensions. The route to reach the auditorium is therefore deliberately spectacular and theatrical. The auditorium is in strong contrast with the nuanced surfaces of the outer envelope. The building presents the town with an immaculate white facade, while the foyer is in shades of beige. The 700-seat auditorium constitutes a complete break with the foyers. Red, pink and orange lend density to the space, affirming it as the main feature of the project, with colour sanctuarising the idea of performance. 

Visibility is optimised in the 700‑seat auditorium: the most distant spectator is only twenty metres from the front of the stage. The foyer and public areas are flooded with natural light, varying throughout the day with the course of the sun. This evolutive, dynamic spatial staging echoes the very image of the theatre.


The ‘Théodore Gouvy’ theatre offers exceptional acoustic and stagecraft properties; the stage house is 24 metres high, with a grid at a height of 17 metres and an upper grid at a height of 19.50 metres, a catwalk, and two bridges. These technical fittings are arranged around a stage measuring 22 x 14 metres with a proscenium measuring 14 x 9 metres.

Read story in ItalianoDeutschEspañol and Português

A theatre with a surprising play of colours

Jung HQ as Switch

With the Théodore Gouvy theatre in the French town of Freyming-Merlebach, Dominique Coulon has designed an avant-garde home for music and theatre. As with many of his other new works, with this project the connection of architecture and social mission was also important for Coulon. As a result, the new theatre was intended to function as a location for mediation between the public body, the city as a collective and its inhabitants.


The theatre standing on a base is impressive with its unusual shape and dimensions: the foyer has been moved to the upper part to identify the entrance, while transparent elements in the lower part provide views of the interior walkways. The foyer includes a vertical space with a route to an apparent interlocking arrangement of stairways that lead to the auditorium. Angled lines and complex geometry extend through the whole building and create a feeling of space.


The theatre presents itself with a pure white façade, while the foyer is kept in beige tones. The auditorium represents a complete interruption of the foyer and stands in complete contrast: Red, pink and orange give the space density. The foyer and the public areas are flooded with natural light that varies the whole day with the progression of the sun, providing a dynamic spatial installation.


Matching the interior architecture, the theatre has been equipped with the JUNG KNX system. Using F 40 push-button sensors in the LS 990 design series in white, black and red, light temperature and shade can be easily controlled.

Read story in Deutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More