Therme Lindau on Lake Constance

Therme Lindau on Lake Constance

Architect
4a Architekten
Location
Eichwaldstraße 16-20, 88131, Lindau, Germany | View Map
Project Year
2021
Category
Sports Centres

Swimming Pools

Wellness Centres
David Matthiessen

Therme Lindau on Lake Constance

4a Architekten as Architects

Sports and family spa with thermal baths, sauna area, and catering facilities
The new Therme Lindau building is gently nestled in the landscape with its old trees, directly on the shores of Lake Constance. The sports and family pool with thermal baths, generous sauna and wellness areas, and catering facilities extends over two levels. With a clear and calm design on the outside, the interior of the building is characterised by a variety of spatial scenarios serving different functions. The architectural vocabulary derives from the surrounding natural space – rock slabs, stones, and vegetation distinguish the design, which can be explored like a landscape.

photo_credit David Matthiessen
David Matthiessen

The lakeside property with its old trees is a particularly sensitive area in terms of the landscape. Previously, this site was occupied by the aging Eichwald lido, which is now replaced by the new Therme Lindau. The elongated and horizontally layered building is formally aligned with the edge of the shore and sits unobtrusively in the greenery like a stone floe. On the ground floor, the spa is designed like a landscape, broken up by individual boulders. The various experience areas are accommodated inside these blocks, where visitors can explore them. Above this is the second level, which is layered like a stone floe on a lake, gently embedded in the landscape between Eichwald and Lake Constance. Projections and recesses structure the building, forming distinctive references to the exterior.

photo_credit David Matthiessen
David Matthiessen

From a thematic point of view, Therme Lindau comprises three different areas: a family and sports section, a spa and wellness area, and a spacious sauna world with a total of twelve indoor and outdoor saunas. In addition, there are catering facilities and a fitness area. To the south, the spa opens up onto the lakeshore, offering a fantastic view of Lake Constance and the mountains. The entrance area and changing rooms act as a backbone facing north. The swimming level in the interior is designed like a landscape: the pools and wellness areas are partly accommodated in expressively shaped volumes. They structure the ground floor and create exciting spatial scenarios. Voids connect the levels with each other, creating visual references, widening the building upwards and allowing daylight to enter the building. The reference to the exterior space is perceptible on all sides, and the changing interplay of light and shadow lends the interiors an emotional effect.

photo_credit David Matthiessen
David Matthiessen

The family and sports pools are located to the east and generously opens up to the north and south – towards the forest and the lake. The bathing area features a 25-metre swimmer’s pool with diving area, a teaching pool, a slide complex with torrent, a toddler’s area, and a restaurant. This also serves the lido area, as the eastern part of the site continues to be used as a lido and outdoor pool area, which is accessed separately from the thermal baths and a single-storey building providing changing rooms and sanitary facilities.

photo_credit David Matthiessen
David Matthiessen

Along the exterior façade, a 50-metre swimmer’s pool is located in front of the indoor family and sports section. Next to it is a toddler area. Centrally located in the middle of the building is the spa area with indoor thermal pool and pool bar. In addition to the panoramic view of the lake and mountains, a void extending over two floors lends the interior of the thermal baths a special atmosphere. A cave-like brine pool, a Jacuzzi, a spring pool, a steam bath, and a Finnish sauna are all part of the spa world. In addition, there is an outdoor thermal pool, also with a pool bar, with a second outdoor thermal pool being located in front of the south façade.

photo_credit David Matthiessen
David Matthiessen

The two-storey sauna area adjoins the thermal baths to the west and, with its sauna garden and outdoor sauna, merges into the lakeside area with a direct connection to Lake Constance. Ten different saunas, indoor and outdoor plunge pools, relaxation rooms, and private spa areas provide a wide range of sauna and wellness options – lake view and Alpine panorama always included. In addition to the sauna area, there are two restaurants on the upper floor for the sauna area and thermal baths. Voids connect them to the ground floor, providing a view of the pools below. In the east, above the sports and leisure pool, are the fitness area and the changing rooms.

photo_credit David Matthiessen
David Matthiessen

Calm and subtle materials such as fair-faced concrete, wood, tiles, mosaics, and glass characterise the interior of Therme Lindau. The special atmosphere is created by the interplay with the surrounding landscape, the varied views in and out, and the changing interplay of light and shadow in the building. Colours and materials take up the nature theme in an abstract form – lighting scenarios and colour accents full of atmosphere add highlights: The coloured ceiling design in different shades of green in the family and sports area makes the natural space seem to flow through the building and dissolves boundaries. The interplay of wide spaces, cave-like niches, sloping walls, clear edges, and soft shapes creates quiet and lively zones, places of retreat and places of encounter. Again and again, new perspectives, captivating spaces, and atmospheric moods open up – just like a (natural) spectacle.

photo_credit David Matthiessen
David Matthiessen
photo_credit David Matthiessen
David Matthiessen
photo_credit David Matthiessen
David Matthiessen
photo_credit 4a Architekten
4a Architekten
photo_credit 4a Architekten
4a Architekten

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More