Thoma House

Thoma House

Architect
Candalepas Associates
Location
Dover Heights, NSW, Australia | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Brett Boardman
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bench top and sweet 805 integrated sink, Purity 7210 basinCORIAN® Design
Trend feel glass mosaic tiles / 2134TREND Group
Zero Clearance Sliping Door track systemBrio
Barestone External ClappingCemintel
Luminate Thredbo White BricksCreative Bricks
Tece Loop Push Plate – White glassTECE

Product Spec Sheet
Bench top and sweet 805 integrated sink, Purity 7210 basin
Trend feel glass mosaic tiles / 2134
Zero Clearance Sliping Door track system
by Brio
Barestone External Clapping
Luminate Thredbo White Bricks
Tece Loop Push Plate – White glass
by TECE

Thoma House

Candalepas Associates as Architects

From the busy, unassuming, suburban street of Military Road the house reveals very little of itself. It presents as a protector of its inhabitants yet is gentle in its embrace, offering to the street delicate glimpses of its subtlety through carefully crafted openings. This house is private but it is welcoming. An entry sequence begins an unveiling of secrets. The path along one side widens to a double-height entry and a layered composition of windows—eyes looking out with purpose.


It is from inside that the house transcends its suburban streetscape and uncovers its coastal setting. Much time was spent with each fenestration to capture a moment and frame a view. Bondi to the south, the street to the east, and west to the city and the harbour. Considered openings are designed to offer various moments of surprise and delight with each outlook. It is from the safety of the garden where the house finally reveals itself fully. The west elevation exposes itself to the environment, flooding the kitchen and living area in light. Deep eaves offer protection from the sun and frame expansive views of the Sydney skyline. The building steps away from the northern boundary at the rear to add a north facing aspect and terrace to the living space.


The plan lays the platform for the many facets of family life. Each member of this family of five can inhabit their own domain and come together for family living. High joinery and low ceilings surrounding the level one entry void create private but light filled sanctuaries for reflection and solitude while generous spaces on ground level provide the stage for family life and entertaining. There are many spaces to live in other than the living room.


Collaboration with the craftsmen on site produced some of the more unexpected and refined details. Reverse brick corbelling gives breath to the curve under a window detail. In another moment, bricks step incrementally out to support a window, producing fine striations of shadow. The same brick, laid face up and exposing its extrusions, paves the entry path and outdoor terrace.


The design is founded upon the core sustainability principles of longevity and passive thermal comfort. Double skin brick walls and polished concrete floors offer the benefits of thermal mass. Operable elements including carefully positioned sliding doors, windows and hatches facilitate cross-ventilation. A simple palette of naturally finished durable materials ensures the house is low maintenance and robustly suited to the coastal environment, allowing it to stand for a long life. Brick, concrete and timber are given moments of extravagance through nurtured details.


Material Used :

1. Corian - Bench top and sweet 805 integrated sink

2. Trend - Trend feel glass mosaic tiles / 2134

3. Corian - Purity 7210 basin

4. Tece - Tece Loop Push Plate – White glass

5. Brio - Zero Clearance Sliping Door track system

6. Cemintel - Barestone External Clapping

7. Creative Bricks - Luminate Thredbo White Bricks

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More