Three-tiered Platforms

Three-tiered Platforms

Architect
ihrmk
Location
Nisshin City, Aichi Prefecture, Japan | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Chiba kenya

Three-tiered Platforms

ihrmk as Architects

Tiered Foundation Perched on A Slope

The site is located on the hillside of a small mountain overlooking the city. It is bound by two roads on the east and west side with a level difference of 16m between the two sides. In this area, from the east which is the higher part of the mountain to the west, are a retaining wall and a front road, followed by a slope covered with trees, another retaining wall and a road at the foot of it.

 

When observing the houses built on this mountain, I noticed that there were generally two types of building methods. One was to provide artificial soil and build a typical house on top of it, and the other was to build a basement level by digging the slope. Both are convincing methods to deal with the slope, but I wanted to propose a way of living where one can feel closer to the slope and the trees that grow in the area.

 

For this reason, I decided to design the “House on a Tiered Foundation” which has a sectional form of a tiered doll stand for Hina dolls that follows the sloped surface and a foundation shallow enough so as not to disturb the flow of the subsoil water.

 

This tiered foundation is composed of three steps that step down 80cm each following the surface of the slope from east to west. The second floor which has much of its functions including bathrooms projects out 1.8m each on both the east and west side and functions as an intermediate space that ties the indoor and outdoor together.

 

The highest step on the east side acts as a buffer space between the house and the road, and also becomes an entrance porch and a porte cochere. In addition, this step is extended 90cm inward towards the house to provide a kitchen counter at the same level as the road, study desk for children and a landing for the stairs leading up to the second floor. By offering this step and direction for living, I wanted to create an apt relationship where glances from neighbors walking on the front road will not be confronted nor shut out.

 

The step on the west side acts as a terrace that cantilevers out as if to dive into the trees, creating a place where one can feel pleasant sunlight and breeze coming through the trees.

 

Facing the intermediate space, wooden fittings that can be drawn into the walls were installed. On the east side is a 3.6m by 2.2m opening and on the west side is a 5.4m by 3.0m opening.

 

The “House on a Tiered Foundation” where the interior, intermediate space, tiered steps, slope and trees are combined as a whole by steps, pilotis and wooden fittings, becomes a topography rather than a residence, and the residents will live in this terrain.

 

Material Used :

1. Galvalume - roof and enterior wall of the house

2. Mortar - interiorfloor of the house

3. Diatomaceous earth - interior painting material-interior wall

4. Cedar crap board - ceiling

5. Concrate - enterior floor

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersTOTO
Roof and enterior wall of the houseGalvalume
ManufacturersNemetschek Group
ManufacturersSanwa Company
Product Spec Sheet
Manufacturers
by TOTO
Roof and enterior wall of the house
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More