Thuishaven DELVA
Sebastian van Damme

Thuishaven DELVA

DELVA as Landscape Architects

DELVA's Thuishaven, or Homebase in Dutch, is located on the site of the former De Gekroonde Valk brewery. We have developed the Thuishaven entirely by the DELVA philosophy: the creation of an inclusive city, a mix of living, working and accommodation under one roof, with sustainable energy generation and use of circular materials. 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

In the design, the original building from the 1960s was largely preserved and transformed into a place where people work, live and where also guest rooms are accommodated. The different functions together form the DNA of the place and the various activities in the building bring life to the neighbourhood. 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

As a new ecology in the middle of the city, the Thuishaven is a model project for inner-city greening. Surprising green outdoor spaces and a rich mix of trees, shrubs, hedges and plants have been provided throughout the building. On the ground floor, dozens of tree pots provide an eye-catching green entrance to the building. The lush greenery on the side elevation has been planted in full soil. Together they create the greenest part of the street.

The Thuishaven is a place where radical greening takes place at every level and where special mini ecosystems of people, fauna and flora are created. As a playing ground for team DELVA, the building enriches the creative spirit to work on sustainable, working plans. In the studio, lots of green creates DELVA's healthy and pleasant workplace. High windows bring light into the space all day, but also make the life in the building perceptible on the street. 

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

On the first floor, guest rooms are located directly on the collective roof terrace: a green space with multi-stemmed trees at height, water bowls and an intimate sitting area with a view of the building's wooded inner garden. The new, dark volume on top of the original reddish building accommodates a sprawling loft with a large adjoining outdoor area. Through floor-to-ceiling windows, the greenery from the outdoor courtyard seems to extend into the light-filled living space.

The building is rain proof – every rain drop is collected and reused to irrigate the greenery and the installations. PV panels make the building energy-neutral and nesting boxes provide space for birds and insects.

Caption

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More