Tianyou Experimental Primary School

Architect
BAU (Brearley Architects & Urbanists)
Location
Suzhou, Jiangsu, China | View Map
Project Year
2020
Category
Primary Schools

Tianyou Experimental Primary School and Kindergarten

BAU (Brearley Architects & Urbanists) as Architects

intro
BAU was selected through invited competition to design a combined24-classkindergarten and 48-class primary school on the rapidly urbanizing fringe of Suzhou New District.

photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera
photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera

classrooms and the in-between
Cutting edgeeducation modelsexplore a more interactive, collaborative, inquisitive, student-centred, teaching-learning environment. Consequently the goal of the contemporary school building is to blur the line between formal teaching in classrooms and the informal learning of the in-between spaces. With smart spatial design, informal teaching can inhabit the informal learning spaces, and vice versa. This new approach to education requires the entire school to become a teaching-learning environment.

photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera
photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera

small site, lots of program
Previous BAU school projects have lead to outcomes of buildings as figures on a ground of open space. With this project (a primary school and a kindergarten on a smaller site) the figure ground plan can be perceived as the reverse – open space as figures in a ground of building – more Circus Maximus or Piazza Navonathan Levittown or Oak Park.

photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera
photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera

informal teaching and learning
The site has been conceived as a building podium with the various open spaces required, extracted from that podium: the sports ground; the playground for the kindergarten children; the courtyards for the primary school children; entrances for both schools; and a ring of green between the schools and the footpath.
What remains is in effect a meandering beam that runs around all the open spaces. This meandering beam contains a new innovative network– traditional school corridors have been transformed into lumpy and generous spaces where informal teaching and learning are encouraged. Within the largest of these corridors a number of semi-enclosed learning spaces are provided for informal events such as exhibitions and larger group work.

photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera
photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera

formal teaching and learning
Six regular beams chasing the sun, contain modified classrooms and straddle the meandering beam. Within these beams, each pair of traditional classrooms is provided with a glass-walled meeting room. This enables smaller student teams to communicate without distracting the rest of the class, and still be within easy reach of the teacher. The informal / formal parts of the building are clearly articulated spatially, formally and materially.

photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera
photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera

place, iconography and abstraction
Working with Chinese classical garden scholar, Craig Easton, the project engages with local geometries and motifs via unexpected framing, scaling, slippage, layering, wrapping and more to further integrate art and play with the learning environment.

photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera
photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera

kindergarten is German for children’s garden
Five themed gardens provide the kindergarten with places to: dream, act and perform in the imagination  garden; to swing, climb, slide and jump in the muscle garden; to dig, plant, pat, and explore in the nature garden; to shovel, sweep, and organise in the work garden; and to smell the flowers, taste the herbs, feel the water, listen to the pipes, and touch the textures in the garden of the senses.

photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera
photo_credit Xiazhi, Shuhe, Dera
Xiazhi, Shuhe, Dera

past, present and future
This project demonstrates that ancient spatial models can work together with current educational theories, to provide contemporary teaching and learning environments for futuregenerations.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More