Tiger Way

Tiger Way

Architect
Hawkins/Brown
Location
Hackney Wick, London, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
© Jack Hobhouse

Tiger Way

Hawkins/Brown as Architects

Hawkins\Brown worked closely with the Local Education Partnership to design a school which provided a high-quality learning environment, while ensuring the project was viable by providing residential development above. The challenge was to create an excellent learning environment, combined with high-quality residential apartments on a constrained site with multiple stakeholders.

photo_credit © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The big idea
The key to the scheme was ensuring both the school and residential uses had an individual identity while creating a community.

The school is located facing the community with a more intimate scale of 2 storeys. The classrooms wrap around ground floor play spaces opening out to provide a sense of well-being. Play space for the school is provided on both ground floor and at roof level utilising as much of the site’s potential for varied play and learning. The school also has a presence to the South with a large flexible space called the park room overlooking Hackney Downs.

To ensure a viable scheme the residential units were placed facing across Hackney Downs park where the scale of the expansive park allowed the towers to be taller and provide 89 units.

The two uses are unified by a single architectural language and continuity of material. Terracotta rainscreen cladding is used in 3 subtle shades of cream, the natural material is sympathetic to the surrounding context. The two uses retain their individual identity with pops of colour, the school with playful green window frames and the residential with sophisticated bronze features.

photo_credit © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Working from the inside out
The team worked in collaboration with Nightingale School, Londonewcastle and Steve Edge Design to develop an identity for the school and residential interiors. Hackney Downs park provided precedence to develop a strong botanical theme across both the school and residential scheme.

In the school the external fence and bold mural reveal the beautiful feature of the leaves of Hackney Downs. In the residential scheme the sophisticated interior palette of the concierge was influenced by natural material and botanical imagery.

photo_credit © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Lessons learnt
In combining school use with residential apartments, consideration to overlooking and the positioning of residential units has been paramount. However, in many cases the idea of residents overlooking the school can also be seen as beneficial, creating a community.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More