Tilt House

Tilt House

Architect
MUTANT Architecture & Design
Location
Gondomar, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Ivo Tavares

Tilt House

MUTANT Architecture & Design as Architects

The challenge was launched to carry out the project for a one-story house to be built on a morphologically regular terrain. The surrounding area was, at the time the project was carried out, urbanistically stabilized, characterized by an essentially endowed residential area, in the vicinity of several agglomerations consisting of single-family houses and some collective housing buildings.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

 The fact that the land has two fronts, for streets with different altitude levels, promoted the possibility of deploying the house at an intermediate level and thus strategically separate the pedestrian access from the car access.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

TILT is the concept that generates the proposal and characterizes the 3-axis rotation movement of the volume that constitutes the social area of ​​the house. This movement made it possible to define the main entrance and, at the same time, enhance the space destined for the pool patio, giving it privacy in relation to Avenida Miguel Bombarda, characterized by a greater influx of traffic. This movement also adds a dynamic change to the ceiling height of the home, enhancing the area destined for the living room.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

The programmatic definition was implemented in accordance with the cardinal points, with special attention to the solar rotation movement, so the area for the bedrooms was implemented at the east and in turn turned to the access road with less traffic, Travessa Miguel Bombarda, developing to the more intimate side of the garden.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

The master suite approaches the southernmost part of this volume and in turn connects to the pool area. The kitchen was located in the center of the house, enhancing the different relationships with the various spaces that make up the program. The room is set in a central area of ​​the land, benefiting from east/south/west sunlight and where it is possible for the user to have a broad visual relationship with the external surroundings.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

In order to guarantee privacy and at the same time maintain the quality of light inside, two patios were designed, one in the office and the other in the bathroom of the suite.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Etics White + Lunawood + Black Aluminum
2. Flooring: Oak Wood
3. Doors: Oak Wood / Jnf
4. Windows: Cortizo Cor Vision
5. Roofing: Asphalt Layer
6. Interior lighting: Teclusa

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Facade claddingLunawood
WindowsCortizo
Cor Vision sliding
Oak WoodJNF Architectural Hardware
Interior lightingTeclusa
Product Spec Sheet
Facade cladding
Windows
Cor Vision sliding by Cortizo
Interior lighting
by Teclusa
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More