Törnskatan Pavilion

Törnskatan Pavilion

Architect
Simon Fast
Location
Linköping, Sweden | View Map
Project Year
2021
Category
Pavilions
Fotograf Ekenblom
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FireplaceContura
Contura 856 Style
BrickTegelmäster
Odense stavsten
Brick, MessingWienerberger
Primolux Isoler 2-glasHalle
XMS moss-sedum 2-27Veg Tech

Product Spec Sheet
Fireplace
Contura 856 Style by Contura
Brick
Odense stavsten by Tegelmäster
Brick, Messing
Primolux Isoler 2-glas
by Halle
XMS moss-sedum 2-27

Törnskatan Pavilion

Simon Fast as Architects

The pavilion is an extension of the living room out into the garden, and an additional recreation room for dinner and party. Built of solid brick walls, standing on a concrete slab, the house retains heat well into the fall while it cools and protects from the sun during summer. To further extend the season, both underfloor heating and a fireplace are installed.

photo_credit Fotograf Ekenblom
Fotograf Ekenblom

The unique geometry is a result of a basic conceptual principle: A single enclosing wall that frames the garden and the afternoon sun, while blocking out wind and sound. The building is detached from the main house to provide a visual connection between pavilion and the street. This position also enables for a sneak path between the garden and the front yard.

photo_credit Fotograf Ekenblom
Fotograf Ekenblom

The rounded forms of the pavilion are foreign to the main building, but both material and color link them together. The house is crowned by a green roof that delays stormwater and anchors the building in its lush surroundings.

photo_credit Fotograf Ekenblom
Fotograf Ekenblom

A tight collaboration between architect and landscape architect has been key throughout the process. To achieve a seamless connection between inside and outside, a brick floor flows from the pavilion out into the backyard creating pathways and a patio. The floor connects the building to its context while also amplifying the building’s geometry.

photo_credit Fotograf Ekenblom
Fotograf Ekenblom

The construction is a classical brick-wall building, landing on a concrete slab. Above windows and glass partitions exposed CLT-beams are used to handle the spans. The roof is a simple wood structure which is left exposed and painted white. The roof extends to the south and west to minimize solar heating during midday while allowing the room to bathe in light in the afternoon.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Brick, Messing, Wienerberger
2. Flooring: Brick, Odense Stavsten, Tegelmäster
3. Partitions: Halle Primolux Isoler 2-glas
4. Roofing: Veg Tech XMS moss-sedum 2-27
5. Fireplace: Contura 856:1

Read story in EspañolFrançaisItalianoDeutsch and Português

Project Credits
Architects
clt
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More