Triplex in Paris

Triplex in Paris

Architect
Bertina Minel Architecture
Location
Paris, France | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Agathe tissier
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Pendant LightingBomma
Tim
ManufacturersMuuto
Lightingzangra
LightingArtemide
PIRCE | Pendant lamp
KitchenCosentino
Washbasin Laufen

Product Spec Sheet
Pendant Lighting
Tim by Bomma
Manufacturers
Lighting
PIRCE | Pendant lamp by Artemide
Kitchen
Washbasin
by Laufen

Triplex in Paris

Bertina Minel Architecture as Architects

Located in the heart of Paris, this 235sqm apartment spread over three floors had not undergone any transformations in decades. At the request of the new owners, we were tasked with rethinking and restructuring the entire triplex.

 

Our first concern was to completely review the distribution of spaces and their organizations in order to adapt them to the needs of new owners. At first, all the existing partitions were demolished: The objective was then to preserve and enhance the light that had become through after demolition.

 

Thanks to a new layout of the rooms, the apartment, doubly oriented, is now bathed in natural light throughout the day and in all rooms. In addition, the work has helped to recreate a link between the ground floor and the first floor thanks to the opening of the double height of the living room.

 

The new distribution of spaces has provided fluidity in the spaces while allowing a better distribution of different reception spaces, leisure spaces and intimate spaces.

 

On the ground floor are the living and reception rooms: the kitchen dining room and living room.

 

On the first floor, the children's bedrooms are connected by a common playroom overlooking the double height of the living room, as well as their private bathroom. And separated by a few steps is the master

 

bedroom with its large volume and its "mini" bathroom designed like a cocoon.  And finally the top floor slope under the roofs is thought as a relaxation area hosting an office and a sport room as well as a third bathroom. 

 

In the decorative choices, a meticulous work has been focused on the choice of materials and chromatic range. Light oak and blue shape the identity of the apartment while giving it its character. The link between the different spaces is created by the custom oak arrangements and the blue that is found in the kitchen, the living room library and in the entrance. On the floors, each room has its own identity but remains in harmony with the whole with careful chromatic and decorative choices and a light oak flooring that creates the link throughout the apartment.  On the 2nd floor, it is the discovered and recovered brick that gives all its character to the rooms intended for leisure.

 

Throughout the project, special attention has been paid to adopting a responsible approach: from spatial organization to interior decoration, through the choice of materials. We have decided to retain as many old elements as possible such as the 2nd floor brick or the ground floor floor floor, the cast iron radiators, and the chimney that could be recovered to combine the past and the present. These elements, beyond the ecological approach of "recycling" allow to keep the identity of the dwelling while transforming it into a warm and contemporary dwelling.

Read story in PortuguêsItalianoEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More