T.T. Pilates (Xinjing Center)
1988 Photography Studio / A Qi

T.T. Pilates (Xinjing Center)

Wanmu Shazi as Designers

"To hide in the wild nature, or to hide in the city". In the bustling city, people yearn for a retreat to liberate the body and mind from busy work and social life, where they can enjoy meditating while bathing in the morning sun, do exercise with moonlight, or step into water to take a rest. Though without plants, they feel like being in nature. In light of this fact, the project is intended to create a particularly tranquil yet not mysterious space among high-rise buildings in Xiamen, to attract people to slow down the pace and return to themselves.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

Hide in the city,

and return to ourselves.

T.T. Pilates is an exercise studio for professional pilates learners, located in Xinjing Center, Xiamen.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

Pilates is a unique exercise that enables people to focus on themselves. Through physical and mental training, people are able to enter another state of consciousness completely different from daily life and recharge their batteries, thereby feeling fresh and relaxed and concentrating. Such exercise needs an immersive, introverted space. Most of the targeted consumer groups live in the bustling city. Therefore, to create a hidden retreat in the noisy city posed a key challenge to this project.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

Before arriving the pilates studio, people need to pass the lobby and passage of high-rise office building and then take the elevator as usual. But as the bell of elevator rings and door opens, soft colors coupled with rough, natural textures come into view, strongly contrasting with the coldness and crowdedness inside elevator and taking people to another different world. Shoe changing area is set at the entrance. The casually arranged seats are made of delicate wood, growing like natural pebbles. The soft spatial atmosphere quickly helps people to calm down while changing shoes.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

The design does not adopt complete isolation solution to resolve the "contradiction" between outdoor noisy environment and the need of a quiet, immersive interior space. Conventional steel frames and French windows of high-rise office building are replaced by "openings" with distinct sizes, which isolate the interior from the noise outside and meanwhile allow in neon lighting. Standing in the tranquil space and looking down the bustling outside world through window openings evoke a transcendental experience.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

"We hope to create an austere and secluded retreat in the downtown to rest body and mind and keep away from the noise outside. Inside and outside the window openings are two different worlds", the chief designer Wanmu Shazi said.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

Born by "qi",

and grow naturally.

Though without design education background, the chief designer holds a unique and insightful view of space. Distinct from conventional design techniques, he puts forward the philosophy "design with body" that advocates stepping into space. "Each space features a distinctive energy or 'qi'. It seems invisible. But as you walk into it, your body can directly feel it", he said. Based on the characteristics of pilates, the design starts from austerity, serenity, relaxation and immersion, to let people feel the space, themselves and the connection with the outside through the body. During the linking process, the space is naturally born.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

"Many people said the space looks like a cave. But actually at the beginning of the design, none of particular style and form popped in my mind. Instead, I just hoped to create a pure space that reveals a natural, austere, immersive and serene vibe. Once pilates learners walk into the space, they can immediately calm down and relax the body. I hope to endow the space with 'qi'. In turn, the space is born by 'qi'", he explained. Pilates takes people to a journey of returning to themselves, physically and mentally. The space is dominated by warm tone. Cold, hard facilities are hidden. The ceilings and walls are integrated together, subtly wrapping original exposed structural beams and columns, pipelines as well as equipments. The rough walls feature natural textures. The warm-toned wooden floor brings a comfortable foot experience, reminding the body to start a relaxing journey of returning to ourselves.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

Considering that the teaching area needs tranquility and immersion, the window openings are raised and the sizes are deliberately reduced, with a view to concealing the urban skyline, with only sky and sunshine left. In contrast, the window openings in the rest and communication areas are enlarged, so as to bring in beautiful urban skyline and neon lighting and allow learners to enjoy relaxing after exercise in a quiet space. In response to the limited storey height and other spatial problems, and based on the lighting design, openings are carved out on the ceiling to introduce daylight. The form of ceiling visually elevates the vertical height. Complemented by artificial lighting, the ceiling extends upwards. A broader world seems to be above the "daylighting openings". According to various use requirements, lighting installations can emit light in various hues, generating diversified atmospheres for the space.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

Changing room and washroom continue the form, elements and tone of the overall space. The large washbasin seems to grow naturally from the ground. The austere wooden doors and retro-style bolts bring people back to childhood.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

Stay in a secluded retreat,

and then return to the secular world.

When leaving the teaching area and finishing the physical and mental exploration journey, we still need to connect with the outside world. The window openings in the bar area show the prosperity outside. The terrace opposite the bar counter provides an open view to the outside. The tree growing in the terrace forms a contrast with the curtain wall of high-rise building behind. The peripheries of the tree and the terrace provide a platform for learners to have a seat, take a break, chat with friends, look up at the sky and enjoy outdoor sceneries after lessons. While stepping into water under the summer sun, watching varying tree shadows and listening to the sound down the street, learners are brought back to the secular world.

photo_credit 1988 Photography Studio / A Qi
1988 Photography Studio / A Qi

The terrace space breaks the boundary between the city and nature, creating a secluded retreat in the commercial area. In a bustling, fast-paced city, the project creates a peaceful space for people to stay, with a power touching the mind. It is a precious experience for urbanites. With body as a medium, pilates liberates the soul by creating an atmospheric scene. As nature integrates with the space, people feel free to take a deep breath. In the morning, learners come here to do pilates, stretching their bodies and meditating in the sun and amid a breeze. At night, complemented by neon lighting, learners start a transcendental physical and mental journey here. Body and mind are purified along with music. Here, people freely enjoy the life with the sunrise and moonlight.

Caption
Project Credits
Designers
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More