Tua Valley Interpretive Centre

Tua Valley Interpretive Centre

Architect
Rosmaninho+Azevedo Arquitectos
Location
Foz Tua, Carrazeda de Ansiães, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Museums
Stories By
Rosmaninho+Azevedo Arquitectos

Investwood
Luís Ferreira Alves
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersInvestwood
Varnish - LasurCIN, S.A.
PlasterboardGyptec
Luminaires - CoroadaSCHRÉDER
Roof and facade cladding – QUARTZ-ZINC®VMZINC

Product Spec Sheet
Manufacturers
Varnish - Lasur
Plasterboard
by Gyptec
Luminaires - Coroada
Roof and facade cladding – QUARTZ-ZINC®
by VMZINC

Tua Valley Interpretive Centre

Rosmaninho+Azevedo Arquitectos as Architects

The Tua Valley Interpretive Centre (TVIC) is installed in two former railway warehouses that were unoccupied in the Tua station, in opposite sides of the Douro line, and the program that was proposed for each of them explored the complementarity and the character of each building.

 

Intervening in the impressive landscape of Douro is a huge challenge and a great privilege. With this responsibility, we developed the project with the idea of ​​memory and transformation always present, seeking that the observation of values ​​of the place pointed out clues for the change.

 

The railway context was also in itself a factor of organization of the existing constructions, introducing a longitudinal vision of the whole set (besides all the security constraints).

 

The intervention in the wooden building (south), with a more remarkable construction, implied the creation of new external platforms of access and a more assumed design at the level of public space treatment and the connection with the street. This building, restored board by board, is now transformed into the large welcome and reception space with a complementary program of sanitary facilities and storage installed in a volume/ container that doesn’t touch the existing one, allowing the appreciation of the original space and the valorization of its structure.

 

In the northern building we explored a more direct relation with the station building, which is reflected immediately in the metallic access walkway - which crosses a small existing garden, and a more contemporary approach in the treatment of the pre-existence (meanwhile rebuilt after a fire in 2009).

 

In the interior we developed the spaces in view of the installation of a long-term exhibition on the ground floor. On the upper floor we organized the spaces for the educational service and the remaining workspaces on a mezzanine.

 

In summary, we tried to unify the two construction times with the continuous skin in corrugated zinc on one side and the wood slatted on the other, reinterpreting constructive systems and textures.


Material Used :

1. VMZinc – Roof and facade cladding – QUARTZ-ZINC®
2. Gyptec – Plasterboard
3. Schréder – Luminaires - Coroada
4. Investwood – Mezzanine floor structure - Viroc
5. CIN – Varnish - Lasur

Read story in Português

Centro de Interpretação do Tua

Investwood as Manufacturers

The Tua Valley Interpretive Centre (TVIC) is installed in two former railway warehouses that were unoccupied in the Tua station, in opposite sides of the Douro line, and the program that was proposed for each of them explored the complementarity and the character of each building.

 

Intervening in the impressive landscape of Douro is a huge challenge and a great privilege. With this responsibility, we developed the project with the idea of ​​memory and transformation always present, seeking that the observation of values ​​of the place pointed out clues for the change.

 

The railway context was also in itself a factor of organization of the existing constructions, introducing a longitudinal vision of the whole set (besides all the security constraints).

 

The intervention in the wooden building (south), with a more remarkable construction, implied the creation of new external platforms of access and a more assumed design at the level of public space treatment and the connection with the street. This building, restored board by board, is now transformed into the large welcome and reception space with a complementary program of sanitary facilities and storage installed in a volume/ container that doesn’t touch the existing one, allowing the appreciation of the original space and the valorization of its structure.

 

In the northern building we explored a more direct relation with the station building, which is reflected immediately in the metallic access walkway - which crosses a small existing garden, and a more contemporary approach in the treatment of the pre-existence (meanwhile rebuilt after a fire in 2009).

 

In the interior we developed the spaces in view of the installation of a long-term exhibition on the ground floor. On the upper floor we organized the spaces for the educational service and the remaining workspaces on a mezzanine.

 

In summary, we tried to unify the two construction times with the continuous skin in corrugated zinc on one side and the wood slatted on the other, reinterpreting constructive systems and textures.

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More