Tulum Train Station

Architect
AIDIA STUDIO
Category
Train stations

Tulum Train Station topped with a lattice roof

AIDIA STUDIO as Architects

The station sits in the beach resort of Tulum, in the Mexican Caribbean, along the Riviera Maya. The primary goal in the design process was to push the sustainability agenda to the foreground and to find in that optimized performance a narrative which would speak about the qualities of pre-Hispanic Mayan Architecture through the use of light, shadows, patterns, materials and vegetation.

photo_credit AIDIA STUDIO
AIDIA STUDIO

 

One of the key elements was to minimise the footprint of the station, so after exploring different spatial configurations, an eye-shaped footprint, widest at the centre, where the main functions converge, seemed the most efficient use of space. This was enhanced by stacking the public programme of the station above the platforms deriving in a more compact scheme, connected across levels with vertical circulation and featuring a grand hall flooded with light and natural ventilation.

photo_credit AIDIA STUDIO
AIDIA STUDIO

 

Another key priority during the design process was the user experience, ease of mobility, orientation and the presence of natural light. The linear configuration of the station and the symmetry naturally help, this was assisted by the roof geometry which intuitively navigates users towards the centre of the station.

photo_credit AIDIA STUDIO
AIDIA STUDIO

 

In laying out the commercial component, we aimed to design spaces which constantly celebrate the experience of rail transportation this was achieved by framing views of inbound and outbound trains, and by laying out these retail spaces on a direct visual connection with the platforms.

photo_credit AIDIA STUDIO
AIDIA STUDIO

 

The climate in the Yucatan peninsula is tropical with rain and high humidity in the summer, to deal with this extreme weather, we envisaged a large open lattice roof, glazed in strategic locations, enabling public semi-open spaces that function without mechanical ventilation. The sunlight piercing through the roof, projects complex geometric patterns on the walls and floors of the station, a play of lights and shadows travelling throughout the space and evoking different sensations on the users.

photo_credit AIDIA STUDIO
AIDIA STUDIO

 

The openings on the gridshell respond to the radiation exposure throughout the day, smaller openings on the zenith reduce heat gains at the hottest hours and larger openings on the sides let air and light in when the temperature descends. This passive strategy negotiates the amount of radiation exposure and the amount of natural light let into the station.

photo_credit AIDIA STUDIO
AIDIA STUDIO

 

The aerodynamic geometry of the roof promotes the suctioning of the ocean breeze and funnels it through the station. This is key to create a comfortable atmosphere for users without the need for mechanical ventilation.

photo_credit AIDIA STUDIO
AIDIA STUDIO

 

The roof structure is a steel gridshell cladded with Glass Fibre Reinforced Concrete (GRC) panels on the top and laminated wood panels below. The resulting motives on both outer and inner sides are reminiscent of Mayan traditional geometrical patterns.

photo_credit AIDIA STUDIO
AIDIA STUDIO

 

Throughout the design journey, we aimed to infuse the station with some of the best-known features of Mayan Architecture; symmetry, monumentality, geometrical alignment, and the use of limestone are all constant treats in Mayan architecture. As such we have attempted to honour this heritage by rescuing that same spatial quality just reinterpreted it in a contemporary way.

Project Team: 
Lead Architects: Rolando Rodriguez-Leal, Natalia Wrzask

Project Team: Mariano González Silva, Emilio Vásquez Hoppenstedt, Rodrigo Wulf Sánchez

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More