Twin cubes and a court

Twin cubes and a court

Architect
Studio Lotus
Project Year
2017
Category
Private Houses
Saurabh Suryan

TWIN CUBES & A COURT

Studio Lotus as Architects

The challenge of designing twin houses in the proximity of a bustling highway translated into a program where a stark contemporary architectural language created the ideal shell for an interior, richly layered with handcrafted materials, bespoke furniture and curated elements.

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

The brief was to create two independent houses in a common plot located next to the congested Delhi-Mathura highway. The corner site is flanked by service roads on two sides and an adjoining residence on the third. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

Keeping the heavy traffic of the front main road in context, the plan was recessed deeper, than usual offset norms, into the site. The setback also serves as a driveway, shared by the two houses. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

Given the shape of the plot, both residences follow a linear configuration with a landscaped spine clearly separating them. The spaces have largely been planned around greens to expand the inside-outside relationship. The issue of one of the houses overlooking primarily into the neighbouring property was resolved by planning it to look inwards into a large central courtyard rather than outwards. A rear lawn becomes a connecting space for both homes. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

To address the challenge of screening the homes from the constant chaos of the highway, the façade was developed as a monolithic form with slim striated interludes of timber slats adding relief to its impervious geometry. The two white blocks are given gravitas by a lower edge of serrated black granite clad till ground floor height; finding echo in the solidity of the corten steel exterior boundary. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

While both buildings remain distinct with individual access and layouts, these have been linked by bridges to connect the spaces and create shared areas such as an urban roof garden. This with the dense bamboo plantation at the outer ground level softens the edges of the buildings. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

The architectural vocabulary has been kept minimal where clustered variations of timber slats lend contrast and warmth to the monochromatic mediums. The sharp geometry of forms casts a graphic play of light and shadow, animating the planes as the day courses. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

Openings are oriented to maximize the south sun. A triple volume stairway is washed by natural light, through a panel that features a combination of frosted and textured glass. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

A slatted timber skin wraps the inner façade of the house facing the central courtyard. The operable screens can be moved to regulate the light entering the space: altering the architectural dynamic every time they are adjusted. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

The subtle material palette, while continued in the interiors, is infused with luxury through craftsmanship and contrasted with strong patterns. A combination of stone, timber and metal create an ambience of understated opulence. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

The use of stone, as flooring and wall paneling, juxtaposes contemporary interpretations of traditional techniques. Gwalior mint sandstone wall panels have been fluted and shot hammered while black and white marble inlay on walls and as flooring in the circulation areas vary from bold to simpler geometrical patterns as one moves from lower to upper levels. Sleek elements such as brass detailing and metal skirting accentuate the spaces. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

The slatted timber screens expression of the outdoors finds new connotations on the ceilings and interior skin. Natural light was optimized throughout the house, with the use of fluted glass doors, with minimal brass frames. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani

Designed and manufactured by Mangrove Collective, the bespoke furniture formed the core for the design expression within the house – clean, contemporary silhouettes were used throughout, in a variety of materials.  A curated series of stunning artwork and lighting is layered in to imbue colour and elevate the narrative. 

photo_credit Ravi Asrani
Ravi Asrani
Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More