Tzofit House

Tzofit House

Architect
Israelevitz Architects
Location
Israel | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Oded Smadar
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Entry doorAperto
Swimming poolAquapoolco
KitchenDADA
Lighting FixturesKamchi Lighting
AluminumWintec Ltd

Product Spec Sheet
Entry door
by Aperto
Swimming pool
Kitchen
by DADA
Lighting Fixtures
Aluminum

Tzofit House

Israelevitz Architects as Architects

The house, which covers an area of 320 square meters, was built as a single level on a 6-acre estate in one of the oldest Moshav settlements in the center of the country. This house belongs to a married couple. The husband works in the high-tech industry and his wife is an artist. The couple has children, who have since grown up and left the nest to start families of their own. It was built right next to the old family home on the same estate, as a frequent hosting space for family members - their children and grandchildren. The couple went as far as planning a well-equipped master bedroom for the grandchildren, so that they would be able to stay over in maximum comfort.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

The couple’s plans for the public space and the surrounding area are another testimony for their desire to create a fun and pleasant accommodation space for their family. They have created play areas, a comfortable family den right next to the kitchen with a view to the pool area, a large guest gazebo and an orchard with charming little hideouts among the trees. The unleveled terrain upon which the house was built created a multi-leveled floor. The two architects utilized the complex topography to create an architectural narrative through the experience of climbing up the hill among the trees and walking among the lush terraces and meandering pathways around the house.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

Another prominent feature of the house is the artwork, created by the home owner herself. Her sculptures and paintings, which were incorporated into the exterior and interior spaces, served to create a solid aesthetic foundation for the entire home. The surrounding structure was designed to match the style of her pieces, which in turn enhance the meticulous architectural work with plenty of character and a unique touch.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

Since the couple spent much of their time abroad and preferred to take an active part in the planning and construction, the process of building their home took much longer.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

The planning process was inspired by the unique terrain and the need to create a structure with an open view while maintaining complete privacy, despite the large windows and relative proximity to the street. The front beam serves as a delimiter for the whole structure, which encloses and conceals while remaining open. The architectural style is modern-classic, the lines are geometric and straight. The architects made sure to incorporate bridges and walkways that are fully visible from almost any corner in the different spaces and areas in the house. This way, a person in the pool area can see the people who approach the house despite the significant physical distance between these two areas. An additional source of inspiration came from the homeowner's original artwork. One can obviously see that the structure and the interior design in particular were created as a backdrop against which they can stand out.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

One of the challenges in this project was to create an intimate, inviting and homely feel within the spacious public space. The architectural program dictated an interior space without too many rooms, so in order to create a sense of intimacy, hanging screens were designed to separate between the different functions which coexist within the public space. An additional challenge emerged in the attempt to integrate the numerous pieces of art in a harmonious way, without giving too much of museum-like feel to the interior and exterior spaces.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

The architecture relies on straight lines. The stone beams around the yards and terraces were planned as an integral part of the structure. They're there to support the walkways and natural granite-paved paths, allowing an unmediated rapport with nature all the way up to the doorstep. In order to preserve its natural look, the infinity pool in the hosting area was deliberately placed in a different level than that of the adjacent orchard.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

The entrance wall to this impressive house was coated with a collection of Basalt rocks from different quarries, which were assembled into a natural-looking composition. The front entrance wall was coated with wooden tiles, with an integrated door in its center. Upon entering the house, one encounters an indoor patio with a glass-paned front. In its center stands a well-tended green tree, beyond which a direct line of sight connects the spectator to the backyard and gazebo. The Basalt stone motif continues through this area, highlighting the link between the indoor and outdoor space.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

The high ceiling (about 4.5 meters in its highest parts, 3.5 meters in its lowest) and the large glass-paned openings that invite the outdoors inside create a free and airy feel. In a similar way, the natural stone floor with its large tiles conveys a sense of organic flow. Two large windows around the public space allow the surrounding nature to fully permeate into the space and contribute to the interior design. The spaces between the lowered ceilings and the building envelope provide an additional architectural element by playing on the intersection between the two planes. In accordance with the minimalistic design paradigm, the lighting fixtures were designed to look almost invisible.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

Two hanging teak wood screens create a partial division between the four main functions of the public space - the sitting room on one side and the family den on the other, with the kitchen and dining area in close vicinity. To a large extent, these screens enabled to transform the large room into an intimate and homely refuge. The screens are supported by steel posts with stainless-steel coating that anchor them to the floors and ceilings and give them an airy, floating appearance.

photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar
photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar
photo_credit Oded Smadar
Oded Smadar

Material Used:
1. Kitchen- Dada kitchens
2. Entry door- Aperto
3. Aluminum- Wintec
4. Swimming pool- Aquapoolco
5. Wood paneling- wood perfect
6. Lighting Fixtures- Kamchi Lightning

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More