U-DENTAL Clinic

DA Integrating Limited as Architects

DA INTEGRATING LIMITED Conceives U-DENTAL Clinic as a "Contemporary Art Gallery"

U-DENTAL is a chain dental clinic with a history of 15 years, targeting at middle and high-end consumer groups in Shenzhen. The brand set a new premisein One Shenzhen Bay, a vibrant mixed-use community, hoping it to balance contemporary art and a sense of technology to meet the demands forupgrading healthcare consumption.To break the stereo type of conventional clinics that bring people anxiety and fear, DA INTEGRATING LIMITED adopted the concept of “contemporary art gallery” to explore the integration of medical space and contemporary art. With natural, geometric, and contemporary artistic elements intertwined in the white space, the design team created a distinctively peaceful, comfortable and warm dental experience.

photo_credit zhang chao
zhang chao

Field: Starting from Emotions

The design fully considers users' experience. The overall space revealsa minimalist aesthetic. The combination of white surfaces, lines and play of light and shadows produces a peaceful, relaxing ambience, thus dispelling the depression and anxiety brought by conventional dental clinics.Geometric aesthetics are applied to the foyer and reception area, with the rigorous geometric order producing an emotional spatial field. The white marbles and beige stonematerials set a simple, clean tonein the space. The carved-out opening at the center of the wall is like a cubist painting, and people naturally become the protagonist of the “enframed view”. Moreover, the warm lighting adds to a relaxing atmosphere.

photo_credit zhang chao
zhang chao

The slightly curved screen wall functions as a partition, delicately balancing openness and privacy. Besides, it echoes the arc-shaped ceiling, strengthening a sense of depth for the horizontal setting and meanwhile weakening the existing columns and fire-fighting pipes. Light strip is embedded in the area where the two columns connect with the ceiling, hence creating a contrast of solidness and lightness and showing aesthetics ofcontemporary sculptural art.

photo_credit zhang chao
zhang chao

Space: From Complexity to Simplicity

The design balances aesthetic simplicity with functional complexity. Starting from the medical attribute of this project, the main space is organized and cut in an orderly and precise manner, which efficiently accommodates professional and systematic medical functions. The design meets all the complicated specifications with a simplistic setting.By absorbing the “pure white” expressions of contemporary art gallery, the consulting & operating rooms feature a rectangular plane, and adopt flat, seamlessly connected composition to ensure an integrated, smooth circulation. The glass curtain walls bring in adequate daylight and outdoor landscapes, so as to brighten the space and remove patients’ nervousness during treatment.

photo_credit zhang chao
zhang chao

The professional functional area is set in an aseptic environment, with the pure “cleanness” of space complements the “complexity” of machinery and working state. Straight lines and squares from an integrated, simplistic spatial background, while dentists’ professional concentrated working status is like a piece of “artwork” in the space.

photo_credit zhang chao
zhang chao

Details: Human Scale-friendly

With a limited area of about 500m², the space perfectly balances practicality and the sense of design through innovative, simplistic contemporary aesthetics. Functional zones with different attributes are divided by the two automatic doors in the foyer, and connected by a contemporary art gallery-like passage loop, which improves the separate circulation routes of patients and dentists, and enhances the spatial order as well. Resin paint, commonly seen on yachts’ exteriors, is innovatively applied to the walls of passages, which meets the high requirements of environmental cleanliness and maintenance.

photo_credit zhang chao
zhang chao

The clinic's U-shaped logo, which implies a smile, is extracted and translated into curved details in the space. This reveals functional aesthetics and helps weaken the sharpness of corners. At the passage area, the ceiling features curved structures and form chamfered corners with the wall, thus softening the square space.The space incorporates not only artistic and human-friendly design languages, but also subtle lighting expressions. The professional and non-professional spaces are distinguished by white and warm lighting.

photo_credit zhang chao
zhang chao

Combined with materials and textures, the lighting reflection creates a differentiated visual effect. The warm yellow linear light floating on the wall shows a sense of technology, helps guide the circulation routes and provides a distinctive sensory experience.For this project, DA INTEGRATING LIMITED created a surreal, aesthetic and transparent spatial realm, which realizes harmonious fusion of the medial space and contemporary art.

Caption
Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More