UCL PEARL

UCL PEARL

Architect
Penoyre & Prasad
Location
Rainham Road South, Dagenham, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Laboratories

UCL PEARL

Penoyre & Prasad as Architects

Penoyre & Prasad complete first-of-its-kind research lab to simulate the urban environment.

● PEARL – the Person-Environment-Activity Research Laboratory – is UCL’s first projected net-zero carbon in-use building. 
● PEARL is a new and unique research facility for the creation of full-sized environments to test how people use infrastructure and cities, with the goal of improving urban design, for a more accessible and sustainable future.  
● Highly adaptable research and collaborative workspaces serve as a prototype for new post-Covid ways of working. 

photo_credit Timothy Soar
Timothy Soar

London-based architecture practice Penoyre & Prasad, a studio of Perkins&Will, has completed UCL’s unique research laboratory, PEARL. The research centre’s goal is to improve the built environment and the way we interact with it. Life-sized environments – a railway station, high street, town square for example – will be built under controlled conditions to examine how people of all abilities interact with their urban environment and each other. 

photo_credit James Tye
James Tye
photo_credit James Tye
James Tye

This highly collaborative project – bringing together engineers, architects, biologists, social scientists, neurologists, artists and public – is leading the way in designing for a more complex, integrated understanding of ourselves and our interactions with our environment.   

photo_credit James Tye
James Tye

With a floor area totalling around 4,000m2, a volume of 44,000m3, and ten metres high, the laboratory space has been designed and engineered with 40m clear structural spans to house hugely varied research experiments. Also equipped with indoor ambient environments and sound systems, the laboratory can test the impact of environmental conditions, such as space, colour, lighting, smell, visibility, appearance, touch and sound on people’s behaviour and perception – bringing experiment conditions as close to real-life scenarios as possible. The laboratory interior is black, and the background sound level and reverberation are very low – core aspects of the building’s design – intended to remove people’s sense of ‘being in a building’.

photo_credit James Tye
James Tye
photo_credit James Tye
James Tye

А series of gridded rigs, made from theatre-style trusses, are suspended from the primary steel structure, accommodating specialist lighting, speakers, other equipment props and cameras and sensors.

photo_credit Timothy Soar
Timothy Soar

University College London’s (UCL) Centre for Transport Studies, part of the Department for Civil, Environmental & Geomatic Engineering (CEGE) will use the rich data from this research for the design of real urban systems.

photo_credit Timothy Soar
Timothy Soar

To the north-west corner of the main space is the ‘Groove’, a free-standing two-storey cross-laminated timber structure that houses the public entrance, community-facing facilities, workshops and highly flexible academic workspaces. 

photo_credit Timothy Soar
Timothy Soar

Directly connected to the lab space is a workshop and maker space facility for small scale testing, prototyping and manufacturing of experiment equipment, and a sound preparation studio where the soundscapes for experiments can be researched and created. 

photo_credit James Tye
James Tye

Externally, the building’s form and materials relate to the site’s industrial architectural heritage; crisp detailing and weathered steel provide a contemporary twist.  The scalloped west facade references the roof form of its Grade II Listed neighbour, one of the first examples of shell concrete structure in the UK.  9m high, rusted steel panels gradually fan out across the frontage, providing shading to the Groove and signalling the entrance to PEARL.

photo_credit Timothy Soar
Timothy Soar

Perforations in the steel mediate the scale and bring a sense of movement to the façade.  Repetitive patterns can cause distressing visual noise for people with sensory or neurological conditions. Working with Professor Nick Tyler and his team we looked to natural, non-linear imagery – people flow and crowd movement – both of which are key areas of research inside the building. The three-dimensional and abstract nature of the perforations also represent the flow of individual and collaborative ideas that swirl together and continue into the building to inspire the research that turns these ideas into innovations for the design of the future environments.

photo_credit Timothy Soar
Timothy Soar

A triangular forecourt to the south-west of the building will locate some of PEARL’s larger experiments, including the use of tube/train carriages, and a decommissioned aircraft fuselage which is due to arrive in 2022. The aircraft will be connected to high-level openings in the facade via two-jet bridges, animating the building’s external appearance and helping to create a real sense of identity for the facility.

photo_credit Timothy Soar
Timothy Soar

As UCL’s first net-zero carbon in-use building, PEARL demonstrates the university's strategic commitment to lead by example and operate in a sustainable way. Pearl has achieved BREEAM Outstanding – the first finished building ever to achieve an Outstanding rating under the new BREEAM standards.

photo_credit Timothy Soar
Timothy Soar

The building is projected to be carbon negative thanks to its highly efficient fabric, services and the production of its own energy from a vast array of photovoltaics covering the entire roof. Built for deconstruction and the circular economy, the design maximises the use of recycled and recyclable materials, whilst minimising waste from site through off-site prefabrication and cut and fill site preparation.  Located in Dagenham, PEARL sits beside several other regeneration projects in the wider area. It aims to be a hub for the local community and is already working closely with multiple schools and colleges across the London Borough of Barking and Dagenham.

photo_credit James Tye
James Tye

PEARL is one of the core national public service laboratories in the UK government’s Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC)-funded UK Collaboratorium for Research on Infrastructure and Cities (UKCRIC).

photo_credit James Tye
James Tye

Ian Goodfellow, Principal, Penoyre & Prasad, said: “This has been an incredibly exciting project to work on, not only because of the ground-breaking academic and environmental vision, but also the opportunity to design a building which is itself an integral part of the innovation ecosystem.’

 Neil Turvey, UCL Estates Development Assistant Director said: “This new research centre, expertly designed by Penoyre & Prasad and the team, consolidates UCL’s place at the forefront of environmental research into infrastructure and cities.  Exceptional teamwork from concept to completion has delivered this exemplar carbon-neutral facility safely throughout Covid, on time and to budget, adding to the portfolio of Estates Development projects we have delivered achieving outstanding sustainability credentials.”

Professor Nick Tyler, Director of the Centre for Transport Studies, UCL CEGE, said: "We all have a responsibility to take action on climate change. With PEARL we had a chance to make choices that could really make a difference, so the design of the building and its operations had to enable us to do all our research and education activities and to do this in a way that is beneficial to the environment.“We are very proud that this has led to UCL's first carbon-negative building. Achieving net-zero carbon in-use and A+ energy efficiency is great for the planet and pretty cool for UCL. Having this at the heart of all our decision-making from the outset has enabled this outcome."

photo_credit James Tye
James Tye

Team:
Architect: Penoyre & Prasad
Project Manager: AECOM 
M&E & Sustainability: Stantec 
Structural Engineer: Atkins 
Civil Engineer: Atkins
Access Consultant: Atkins
Transport Consultants: Atkins
Landscape Architect: Atkins
Planning Consultant: Be First 
Cost Consultants:  Turner & Townsend
Fire Strategy: Buro Happold 
Acoustics Design: Stantec
BREEAM Assessor: Peter Brett Associates
Acoustic Consultant: Arup
Heritage Consultants: JLL Heritage 
Signage Consultant: Placemarque
Theatre Consultant: CharcoalBlue
Main Contractor: VolkerFitzpatrick
Photographers: Timothy Soar, James Tye

photo_credit James Tye
James Tye
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More