UCL Student Centre

UCL Student Centre

Architect
BDP

Nicholas Hare Architects
Location
27-28 Gordon Street, London WC1H 0AH, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Universities

UCL Student Centre

BDP as Environmental / M&E Engineers, Acoustics, Lighting

The Student Centre is built on what was the last piece of undeveloped land on Gordon Street, adjacent to the Bloomsbury Theatre. The sensitive site sits within the Bloomsbury Conservation Area and is adjacent to Grade I and II listed buildings. A collaborative approach was adopted for the project and the design team worked with planners and stakeholders. Consultations were carried out with a range of external stakeholders and neighbours, with plans strongly supported by the Design Council CABE and Historic England.

The project has created a new civic realm in the Bloomsbury Campus, resolving circulation routes and refreshing the existing Japanese Garden as a tranquil urban courtyard. It has ten storeys offering 1,000 study spaces, a student enquiries centre, cafe and exhibition space. Its basic layout comprises large flexible floor plates with generous floor to floor heights, which maximise daylight penetration. The regularity of its facade openings allows for flexibility of internal use, and for future adaptations. The provision of a raised floor means that the space is fully flexible and distribution of services can be altered to suit future layout changes. It also has a green roof, positively influencing the microclimate.

The building is the flagship for sustainability at UCL, having achieved a BREEAM Outstanding accreditation. It has adopted innovative passive and active low carbon strategies and can function in both natural or mechanical ventilation mode, depending on internal conditions and ambient temperatures. The radiant benefit of the thermally massive concrete soffits is boosted by cast-in embedded cooling pipes. This pipework is served by open loop boreholes drilled into the aquifer 120m, abstracting water and using it for free cooling. The borehole water then runs through the tunnel network under the campus and discharges back to the aquifer.

Thermal modeling was undertaken to prove that exemplary comfort conditions would be achieved at maximum occupancy during the revision period. This was tested when external temperatures in central London were reaching 40oC; and internally the centre felt fresh and comfortable.

Heat pumps connected to the boreholes provide low grade heating to the building while high grade heating for hot water is derived from a connection to UCL’s existing district heating system. Daylight distribution around the building has been maximised using the top light above the central stair. The complementary lighting scheme was rigorously coordinated with the architecture and fit-out elements and is intelligently controlled, energy efficient and flexible enough to support an agile environment. Photovoltaics have helped the building achieve an EPC A rating and meet the London Plan 35% Carbon Reduction requirements.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More