UGI Headquarters

UGI Headquarters

Architect
Bernardon
Location
Denver, PA, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Offices

STATEMENT PIECE: GKD mesh wraps floating staircase in dynamic visual warmth

GKD Metal Fabrics as Manufacturers

UGI Utilities, Inc. serves more than 700,000 customers in 45 counties across the Commonwealth of Pennsylvania, and one county in Maryland. Its recently completed headquarters, a 93,000-square-foot facility located on a 33-acre tract, is designed to house approximately 350 employees. The site includes significant acreage set-aside as greenspace and includes nearly a mile of walking trails.

“Construction of our new headquarters building marks a significant milestone in the history of UGI Utilities,” said Robert F. Beard, UGI CEO. “The location and design of our new building will enhance and expand our employees’ efforts aimed at providing excellent service and the safe and reliable delivery of energy to our customers and the to the many communities located within our service territory."

 

CENTRAL PARK
The design team at Bernardon, led by Neil Liebman, AIA; Tim Kiser, AIA; Robin Tait, AIA; and Rebecca Blake Cardamone, IIDA; were charged with the interior design, including the building’s main lobby, a dramatic, two-story space the design team dubbed “Central Park.” As the building’s roundabout, it is the epicenter of the building. “It’s a knuckle that connects two wings of the large facility,” explains Cardamone.

The central meeting place serves an active design cue that showcases a two-story floating staircase which abuts a series of conference rooms, café seating, and an outdoor garden area. The interior designers sought to define the space with a backdrop to activate the central staircase.

Caption

SHEER LUCK
When a multi-line product rep happened to stop by the firm with a decorative mesh, the designers discovered an attractive GKD mesh that was also robust enough to stand up to the scope of the job. “The material was perfect,” said Cardamone. It was subtle, the correct scale, and light reflective adding dynamic visual interest while adding the warmth the client desired. “It was just on the edge of the client’s comfort zone,” said Tait. “The copper-colored mesh straddled that line between modern and warm elegance.”
Joseph Swope, manager of media relations and special projects at UGI agrees that the feature makes a statement. “That beautiful staircase is the first thing you see when you walk into the building. It creates a very positive first impression.” It serves as a backdrop for company photographs, video presentations, and the centerpiece of holiday gatherings.

Caption

SCALING SAFELY
Because the two-story staircase required structural reinforcements and had to meet safety codes, the team involved the structural engineer and GKD’s Project Engineer, Noel Justice. Engineers edited down the structural steel to the slightest possible framework so as not to detract from the mesh aesthetic. Justice then worked to skin the skeletal structure with GKD OMEGA 1520, a stainless steel product coated in Venetian Gold.

With the radius of the circle and the stair provided by the architect, the metal mesh panels and framework had to fit precisely and follow the curvature of the opening between the stair and the wall. The mesh backdrop also had to look unified with the staircase so penetrations for the handrail attachments were planned to go through the metal mesh. It was a precision job with tight tolerances—about 1/16th in., or 2-3 millimeters.

Caption

A computer-generated model specified the location of clevises, a specific hanging method with a threaded hardware device that clamps onto the panel and pulls it tight. This allows installers to make adjustments at the top and bottom of each curved panel for a smooth transition without wrinkles or folds. A flat, stainless-steel bar and five intermediate attachments mid-way up the wall also help to maintain the radius. “We make allowances for a curve here in the factory. When you turn a 2D product into 3D, you have to think ahead,” recounts Justice. “The key to this project execution was sharing digital information.”

The Venetian gold of the dynamic mesh shimmers in the light of the large sculptural chandelier and cove lighting. It also compliments and contrasts the earthy stone and wood finishes found throughout the rest of the interiors. The final product is a dramatic visual statement with a modern flourish to the otherwise traditional building design. “It is a memorable part of the headquarters and captures the entire overarching design intent in one gesture,” lauds Swope.

Caption

 

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More