Uluwatu

Uluwatu

Architect
SAOTA
Location
Bali, Indonesia | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Stories By
SAOTA

Kettal
Adam Letch

Uluwatu

SAOTA as Architects

This resort‐inspired home in Bali’s iconic surf destination, Uluwatu, puts a contemporary spin on local materiality and vernacular architecture to create a luxurious modern holiday home deeply attuned to its beautiful surroundings.

 

This getaway home designed by SAOTA in Uluwatu, on the south‐western tip of the Bukit Peninsula of Bali, Indonesia, is dramatically perched high on a limestone cliff edge. Ulu means “land’s end” and watumeans “rock”, which aptly describes the rugged beauty of wild, arid peninsula. Uluwatu is also known for having some of the world’s best surfing beaches, and its steep, rocky cliffs provide sought‐ after elevated ocean views.

 

SAOTA designed the house on a large east‐west‐oriented site facing the ocean on the eastern side. The scale of the site allowed for the design to accommodate a resort‐inspired layout with separate suites and living spaces in a fragmented arrangement that weaves together indoor and outdoor spaces. A series of courtyards, gardens and other planted terraces are deftly woven into the architecture, combining structured and naturalistic planting and creating a sense that landscape and architecture are meaningfully integrated. In fact, the design was partly inspired by the way in which rocky ruins are, in time, reclaimed by the landscape, and come to seem almost as if they are part of it.

 

A large palm‐lined entry courtyard creates a dramatic sense of arrival with a grand staircase floating over a cascading water feature. Monolithic stone‐clad walls add a singular design statement to the experience of entering the house. The centralised entrance creates a focal point on arrival, where a lounge, dining room and covered terrace form the core of the cellular arrangement of buildings and pavilions, which radiate outwards, organically interspersed with planted courtyards and terraces. A large courtyard to the west provides an enclosed counterpoint to the vast views to the east.

 

Not only does the fragmented nature of the building and outdoor spaces do away with internal passages entirely, but it also facilitates the home’s “chameleon quality”, a responsive arrangement that expands or “shrinks” to accommodate both small and large groups of people. Even if the owner was to visit without guests, he could occupy the main suite and living areas without being aware of the additional guest rooms, so the grandeur of the arrangement never loses a sense of intimacy. Similarly, throughout the plan, large spaces such as the entrance, pool terrace and western courtyard are balanced with intimately proportioned living spaces.

 

The way in which architecture and external courtyards are interwoven means navigation through the buildings involves constantly crossing between architecture and landscape, facilitating a powerful sense of place. The seamlessly integrated indoor‐outdoor lifestyle is also a response to Bali’s climate. A range of covered outdoor spaces and courtyards, pavilions and terraces offer a variety of outdoor experiences with varying degrees of cover. The porous nature of the design encourages naturally cooling cross ventilation to flow in from the ocean. When the heat becomes oppressive, it’s possible to retreat into fully the fully enclosed, air‐conditioned lounge and dining areas.

 

Aesthetically and stylistically, SAOTA took inspiration from the local architecture’s unique hybrid of mass and lightweight elements, evident in traditional temples as much as in contemporary buildings. The arrival areas of the house are characterised by large‐scale, monumental mass walls featuring dark local stone cladding deeply scored by hand, in keeping with the scale and character of the house. Organic weathering imparts a sense of natural patina and materiality.

 

In the main living areas, the distinctive vernacular timber pavilions typical of Balinese architecture have been reinterpreted using glass curtain walling, and the local lightweight timber roofs have been re‐envisioned as a floating concrete roof form, beautifully crafted with board‐marked concrete. This subtly playful refence to the timber work prevalent in the local architecture has once again been elevated in keeping with the scale of the project. The eye‐catching slope of the roof is a climatically appropriate response to the east west‐orientation of the house, inviting in the morning light and opening up ocean views to the east, while providing shelter from the harsh afternoon light from the west.

 

Throughout the house, the texture of the concrete and natural finishes such as local stone have been overlaid with distinctive timber work. Vertical screens, joinery and decorative metalwork, such as the faceted bronzed aluminium behind the bar and in the cigar lounge, enrich the raw materiality with thoughtful details. Honed and unfilled travertine floors provide a luxurious finish underfoot while the continuity of the finishes imparts a sense of calmness and cohesion. High‐quality imported European furnishings and finishes introduce a sense of understated luxury with a contemporary take on pared‐back mid‐century design.

Uluwatu House Resort - Bali,Indonesia

Kettal as Furniture

This resort‐inspired home in Bali’s iconic surf destination, Uluwatu, puts a contemporary spin on local materiality and vernacular architecture to create a luxurious modern holiday home deeply attuned to its beautiful surroundings.
This getaway home designed by SAOTA in Uluwatu, on the south‐western tip of the Bukit Peninsula of Bali, Indonesia, is dramatically perched high on a limestone cliff edge. Ulu means “land’s end” and watu means “rock”, which aptly describes the rugged beauty of wild, arid peninsula. Uluwatu is also known for having some of the world’s best surfing beaches, and its steep, rocky cliffs provide sought‐ after elevated ocean views.

SAOTA designed the house on a large east‐west‐oriented site facing the ocean on the eastern side. The scale of the site allowed for the design to accommodate a resort‐inspired layout with separate suites and living spaces in a fragmented arrangement that weaves together indoor and outdoor spaces. A series of courtyards, gardens and other planted terraces are deftly woven into the architecture, combining structured and naturalistic planting and creating a sense that landscape and architecture are meaningfully integrated. In fact, the design was partly inspired by the way in which rocky ruins are, in time, reclaimed by the landscape, and come to seem almost as if they are part of it.

Project Credits
Furniture
Architects
Contractors
Lighting Consultant
Project Manager, Quantity Surveyor
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
FurnitureKettal
ManufacturersFlos
Interior DesignerMolteni&C
ManufacturersPaola Lenti Srl
Product Spec Sheet
Manufacturers
Interior Designer
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More