Woven into the landscape

Steyn Studio as Architects

A creative collaborationbetween London-basedarchitects SteynStudioand Square One Landscape Architects’ South African officehas resulted in the effortlessfusionbetween architecture and landscape, with gardens that wrap over new buildings, which in turn are woven back into the landscape with intricate trellis structures. It’s a subtle celebration of the Breedekloof Valley in South Africa’sWestern Cape region’srich cultural history,and draws its inspiration from the San who first inhabited the valley and who were later joined by early Dutch settlers.

 

The client’s brief called for the new development, which includedgardens, a small restaurant/café called ‘Die Spens’ (The Pantry) and gift shop (‘Winkel’), on the Bosjes Estate to be relevant and contextual, providing an inviting and inspiring journey between the two key attractions on the estate: the well-knownBosjes chapel and themanor house,whilst not interfering with the visual dialogue between the two.

 

The new garden is a conceptual microcosm of the broader landscape, referencing the regional context of the agricultural Breedekloof Valley. The new didactic gardens therefor cultivate the land with enchanting playscapes that encourage children and adults to engage with the natural world, and the buildings nestled within it. Diverse ecologies were created by integrating wetlands and natural water treatment systems with forest habitats and rehabilitated indigenous vegetation. The overall design respectfully acknowledges the presence of the historic manor house and chapel on the estate and visually enhances the previously established relationship between the two, as well as the surrounding vineyards and mountain backdrops, balancing its composition with new planting and the creation of a series of processional routes. The landscaping and buildings were carefully designed so as not to compete with the existing architectural features of the estate. It has a low visual profile with tree planting reinforcing the existing visual axis and landscape features such as tree wind breaks stitching it back into the surrounding rural landscape.

 

In order to hide approximately 750m2 of building, it was decided early on to have two separate buildings, which also adds to the visitor experience.Steyn Studio worked closely with Square One to not only position the built structures in the landscape as curiosities, but also as anchors around which the landscape was then designed. The seamless integration of the landscaping elements with the built structures was an essential design objective from the start of the project.The landscaped gardens are spread across three sloping terraces, connected by a curving pathway that provides universal access. Both buildings are partially built into the slope, the roofs overlaid with soil and planted with indigenous grasses and succulents to blend seamlessly into the landscape, leaving the panoramic mountain views untouched.

 

The simple architectural forms of the buildings were inspired by the huts of the San called a ‘Matjieshuis’ (Mat House) as well as the first dwellings of the Dutch settlers, called ‘KapHuis’ (Truss House), which was apparently influenced by the San. The Kaphuiscould therefore have been a hybrid of sorts between these two cultures. The Matjieshuis was a portable, curved, slat-framed structure covered with woven mats, used by San herders as they migrated seasonally with their cattle during precolonial and early colonial times. The KapHuis was a series of A-frame trusses covered with thatch, with the interior lowered to allow for more headroom. Both structures were part of this historical landscape and blended subtly with their surroundings. The mounds of the new structures have an uncanny resemblance to the nearby surrounding hills.

 

Intricately curved oak trellis structures, a subtle homage to the San huts, serve as a visual focus that guides visitors inwards and then twists to create the enclosures of the café/restaurant and gift shop which are then ‘carpeted’ over with the new gardens. Over time, these extensive trellises will be further integrated into the garden; overgrown with more than a dozen species of climbing plants.The expressed conical front-of-house spaces are partly sunken to reduce their scale impact, with the functional back-of-house spaces completely underground. In order to allow the trellis pattern to appear continuously weaved between the interior and exterior, the glazing imitates its pattern, resulting in a zig-zag arrangement which assists the tall vertical structural span of the glass.

 

The material pallet was kept simple. The underground building elements fronting the mountain backdrop were finished in raw cementitious finishes. The thin concrete shell vaulted structures are painted white, referencing the way traditional whitewashed Cape Dutch homesteads dot the landscape, as well as the nearby chapel, with the floor and walkways finished with grey terrazzo. After extensive research conducted by Arup, oak was considered to be the best timber for the trellis in terms of its durability and bendability.

 

Meyer & Associates,whilst still in the process of completing the ground-breaking Botha’s Halte Primary School for the same client nearby, wereappointed to act as project architects and principal agent in South Africa, assisting Steyn Studio in the executionof the project on site and helping todevelop and resolve some of the complex detailing on a seemingly simple project.The project presented a number of structural complexities and challenges during the construction phases due to the intricate trellis structures as well as large parts of the buildings being located underground. These were overcome in conjunction with a number of consulting engineers as well as the expertise of the manufacturers and specialist subcontractors on the project. 

 

Interior designer Liam Mooney Studio, whohas a longstanding involvement with the Interior Design at the Bosjes Estate, was responsible for the design of the deli fit-outs as well as curation of the contents of the gift shop. Their design of the triangular deli counter and lighting was a direct response to the two buildings; complementing and accentuating their strong forms. In keeping with the Breedekloof inspired colour palette, the new cafe and shop play on the tones and colour variations of the local vineyards in Autumn. Delicately oxidized brass and copper sheets clad the display plinths in the shop - adding wonderful dimension and texture to the space.

Woven into the Landscape

Meyer & Associates Architects, Urban Designers as Principle Agent, Executive Architects

A creative collaboration between London-based architects Steyn Studio and Square One Landscape Architects’ South African office has resulted in the effortlessfusionbetween architecture and landscape, with gardens that wrap over new buildings, which in turn are woven back into the landscape with intricate trellis structures. It’s a subtle celebration of the Breedekloof Valley in South Africa’s Western Cape region’s rich cultural history,and draws its inspiration from the San who first inhabited the valley and who were later joined by early Dutch settlers.

 

The client’s brief called for the new development, which included gardens, a small restaurant/café called ‘Die Spens’ (The Pantry) and 'Die Winkel' (The Shop), on the Bosjes Estate to be relevant and contextual, providing an inviting and inspiring journey between the two key attractions on the estate: the well-known Bosjes chapel and the manor house,whilst not interfering with the visual dialogue between the two.

 

The new garden is a conceptual microcosm of the broader landscape, referencing the regional context of the agricultural Breedekloof Valley. The new didactic gardens therefore cultivate the land with enchanting playscapes that encourage children and adults to engage with the natural world, and the buildings nestled within it. Diverse ecologies were created by integrating wetlands and natural water treatment systems with forest habitats and rehabilitated indigenous vegetation. The overall design respectfully acknowledges the presence of the historic manor house and chapel on the estate and visually enhances the previously established relationship between the two, as well as the surrounding vineyards and mountain backdrops, balancing its composition with new planting and the creation of a series of processional routes. The landscaping and buildings were carefully designed so as not to compete with the existing architectural features of the estate. It has a low visual profile with tree planting reinforcing the existing visual axis and landscape features such as tree wind breaks stitching it back into the surrounding rural landscape.

 

In order to hide approximately 750m2 of building, it was decided early on to have two separate buildings, which also adds to the visitor experience. Steyn Studio worked closely with Square One to not only position the built structures in the landscape as curiosities, but also as anchors around which the landscape was then designed. The seamless integration of the landscaping elements with the built structures was an essential design objective from the start of the project.The landscaped gardens are spread across three sloping terraces, connected by a curving pathway that provides universal access. Both buildings are partially built into the slope, the roofs overlaid with soil and planted with indigenous grasses and succulents to blend seamlessly into the landscape, leaving the panoramic mountain views untouched.

 

The simple architectural forms of the buildings were inspired by the huts of the San called a ‘Matjieshuis’ (Mat House) as well as the first dwellings of the Dutch settlers, called ‘KapHuis’ (Truss House), which was apparently influenced by the San. The Kaphuis could therefore have been a hybrid of sorts between these two cultures. The Matjieshuis was a portable, curved, slat-framed structure covered with woven mats, used by San herders as they migrated seasonally with their cattle during precolonial and early colonial times. The KapHuis was a series of A-frame trusses covered with thatch, with the interior lowered to allow for more headroom. Both structures were part of this historical landscape and blended subtly with their surroundings. The mounds of the new structures have an uncanny resemblance to the nearby surrounding hills.

 

Intricately curved oak trellis structures, a subtle homage to the San huts, serve as a visual focus that guides visitors inwards and then twists to create the enclosures of the café/restaurant and gift shop which are then ‘carpeted’ over with the new gardens. Over time, these extensive trellises will be further integrated into the garden; overgrown with more than a dozen species of climbing plants.The expressed conical front-of-house spaces are partly sunken to reduce their scale impact, with the functional back-of-house spaces completely underground. In order to allow the trellis pattern to appear continuously weaved between the interior and exterior, the glazing imitates its pattern, resulting in a zig-zag arrangement which assists the tall vertical structural span of the glass.

 

The material pallet was kept simple. The underground building elements fronting the mountain backdrop were finished in raw cementitious finishes. The thin concrete shell vaulted structures are painted white, referencing the way traditional whitewashed Cape Dutch homesteads dot the landscape, as well as the nearby chapel, with the floor and walkways finished with grey terrazzo. After extensive research conducted by Arup, oak was considered to be the best timber for the trellis in terms of its durability and bendability.

 

Meyer & Associates, whilst still in the process of completing the ground-breaking Botha’s Halte Primary School for the same client nearby, were appointed to act as project architects and principal agent in South Africa, assisting Steyn Studio in the execution of the project on site and helping to develop and resolve some of the complex detailing on a seemingly simple project.The project presented a number of structural complexities and challenges during the construction phases due to the intricate trellis structures as well as large parts of the buildings being located underground. These were overcome in conjunction with a number of consulting engineers as well as the expertise of the manufacturers and specialist subcontractors on the project. 

 

Interior designer Liam Mooney Studio, who has a longstanding involvement with the interior design at the Bosjes Estate, was responsible for the design of the deli fit-outs as well as curation of the contents of the gift shop. Their design of the triangular deli counter and lighting was a direct response to the two buildings; complementing and accentuating their strong forms. In keeping with the Breedekloof inspired colour palette, the new cafe and shop play on the tones and colour variations of the local vineyards in Autumn. Delicately oxidized brass and copper sheets clad the display plinths in the shop - adding wonderful dimension and texture to the space.

Read story in EspañolDeutschFrançais and Italiano

Project Credits
Engineers
Principle Agent, Executive Architects
Architects
Quantity Surveyors
Consultants
Product Spec Sheet

ElementBrand
RenderCemcrete
Timber Latticework, JoineryHG Holliday
PaintPlascon
TerrazzoUnion Tiles
Product Spec Sheet
Render
Timber Latticework, Joinery
Paint
by Plascon
Terrazzo
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More