Unicorn Theatre

Unicorn Theatre

Architect
Keith Williams Architects
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2003
Category
Theaters
Hélène Binet

Unicorn Theatre

Keith Williams Architects as architect

The Unicorn Theatre, London SE1 2001 – 2005 : Competition Winning Project


The multi-award winning Unicorn Theatre for children and young people, is located on Tooley Street near London Bridge and the River Thames. The Unicorn is the only new central London theatre to be built since the National in 1976. It houses a 320 seat theatre, a studio theatre, education, teaching and rehearsal spaces, public foyer and café, and is the most far reaching child focussed educative and theatrical institution in the UK.


Founded in 1947 by Caryl Jenner, the Unicorn began life touring in two ex-MOD trucks. From 1967 it shared space at the Arts Theatre in Covent Garden before vacating in 1999 to acquire a permanent base of its own. In late 2000 the Unicorn launched a Europe wide architectural competition which was won by Keith Williams.


Williams’ winning designs were influenced by artistic director Tony Graham’s ground breaking theatrical work, but also derive from a careful assimilation of the internal program, a careful attitude toward the new building’s context, and the opportunity to treat the project’s formal composition sculpturally.


The resultant building grew from a 5 year collaboration between Williams’ office and the Unicorn Theatre. It must be “rough yet beautiful” to recall Graham’s opening remarks when first briefing his architect.


In urban terms, the new Unicorn continues the varied scale of existing buildings along Tooley Street, with Foster and Partners much larger glazed office buildings as its backdrop, separating it from the River.


That the architecture is deliberately equivocal adds to its richness. The new building is an asymmetric pavilion. Its elevations are open and transparent where they need to be, revealing the heart of the building to the public, yet elsewhere deliberately solid and cliff like, punctuated by carefully controlled window openings and toplight. This approach recognises a dynamic future as well as the architectural precedent of this part of London, the narrow streets and warehouses which once occupied the site, and nearby the great 19th century railway viaducts of London Bridge station. The L shaped foyer presents a glazed transparent front along both Tooley Street and the serendipitously named Unicorn Passage, the pedestrianised route to the River Thames. The foyer is multi-level and transparent, revealing both the studio theatre and the grand stair, which leads to the Weston Theatre (the main auditorium) 7m above, which, clad in pre-oxidised copper panels, balances spectacularly above the Foyer and Unicorn Passage.


The materials are freely but precisely arranged reinforcing the building masses which coalesce to form abstract asymmetrical sculptural compositions for each elevation. The copper of the Weston Theatre contrasts with the blue glazed brick faïence which surrounds the stage door. Bright stucco and blue engineering brick are used elsewhere.


The larger architectural gestures of the spectacularly projecting main auditorium and the mannerist corner tower with its eroded base, signal the new building at an urban level, yet the designs are rich in child scale detail. The stages, balconies, seating and in particular the form of the main auditorium itself derived from narrative story telling, all bring a delicate and appropriate scale to a unique new theatre for children.


The 3,650sqm Theatre was opened by Lord Attenborough receiving huge critical acclaim on 1 December 2005 and among many awards, was shortlisted for the penultimate round of the 2006 Stirling Prize.


Client : UCC Ltd

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More