Unilever Benelux Headquarters

Unilever Benelux Headquarters

Architect
Mecanoo
Location
Hofplein 19, 3032 AC Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersInvestwood
ManufacturersDesso
ManufacturersDURACRYL FLOORING SYSTEMS
ManufacturersIN-ZEE
ManufacturersKvadrat
ManufacturersPYRASIED XTREME ACRYLIC

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Desso
Manufacturers
Manufacturers
by IN-ZEE
Manufacturers
by Kvadrat
Manufacturers

Unilever Benelux Headquarters

Mecanoo as Architects

In the heart of Rotterdam on Hofplein, the new Unilever Benelux headquarters is being realised. The headquarters occupy six floors of an existing building from 1960 by architect C.A. Abspoel and have a striking concrete structure. The new Unilever facility will accommodate around 750 employees. Upon entering the sixth floor, visitors are welcomed in the Lipton Bar exhibiting a beautiful view of the city. From the Lipton Bar, all floors are accessible via internal stairs.

Caption

Breakthroughs were made in the floors creating voids that connect the various departments and thus employees. Upon entering, the auditorium, the so called townhall, immediately stands out. This auditorium as well as the event space and restaurant are multifunctional and can be used for events, lectures and a place to have lunch. They can also be used for informal meetings or working, making these functions all part of the working environment. The interior is designed as a city with streets and shops: Unilever City. Multipurpose cabinets placed between the concrete structure form a street in the middle of the building. 

Caption

Workplaces of the various Unilever departments are located on the street, each with their own identity, brands and character traits. They form the shops on the street. Brand hubs of Beauty & Personal Care, Home Care, Refreshment, Foods and Food Solutions departments emphasise the atmosphere of these departments, each having their own identity and forming a hotspot where products can be presented and tested.

Caption

The mix of working, meeting, calling, consultation, presentation and other use and accommodation areas creates a dynamic environment to work in an activity-based manner. Unilever employees can find a place that suits their activity of the time. This stimulates collaborations, knowledge exchange, meetings and because you move more through the building, it also promotes health. The materials used strengthen the industrial character of the building. The black steel, oak, the cast floor and tiles form a neutral basis, giving the space to showcase Unilever’s products and marketing. 

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More