Union Court and University Avenue ANU

Union Court and University Avenue ANU

Architect
lahznimmo architects

BVN Architecture
Location
3 Rimmer St, Canberra ACT 2601, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Urban Green Spaces

Universities

Union Court and University Avenue ANU

lahznimmo architects as Architects

lahznimmo architects with ASPECT Studios were successful in winning the Australian National University’s design competition to revitalize the public domain of its Canberra campus. The public domain team worked closely with BVN who were the architects for the new buildings in the precinct. The resulting urban outcome reflects the collaboration between the three practices.

 

The brief for the Public Domain was based on an Urban Design Framework, Public Realm Guidelines, Design Brief and Place Overlay led by Colony Six, Civitas and Oculus.

Key public domain elements include the redevelopment of: University Avenue; the Kambri Precinct and a new terraced creek edge and amphitheatre. Secondary elements include: an intimate Student Courtyard; a new loop road and retail laneway.

 

Sullivan’s Creek is reinvigorated with substantial areas of native planting and a generous cycle and pedestrian pathway. The pathway creates a strong north south link through the campus in line with the Griffin Legacy.

 

In line with the masterplan the reimagined University Avenue replaces the previous stepping ground plane with a contiguous one with an uninterrupted sightline from the Campus threshold to the Kambri Precinct. The new University Avenue provides a generous central boulevard predominantly used as a shared pedestrian/cycleway.

 

The name of the new precinct ‘Kambri’ means ‘meeting place’, and was gifted to the University by local Indigenous elders. Kambri provides a new vibrant social and cultural focus for the Campus bringing together staff, students and the broader Canberra community. The focus of Kambri is a large raised events lawn fringed by trees and a modulated edge providing inviting spaces to inhabit year round. 

 

The terraced creek edge and amphitheatre create a gradual connection from the lawn down to the water. The amphitheatre provides a flexible space for lounging and soaking up the sun as well as incorporating a stage for curated events.

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More