Unveil

Unveil

Architect
///byn
Location
Ove Arup, China
Category
Offices

Unveil

///byn as Architects

UNVEIL is an office complex, part of ORDOS 20*10, the new financial district of Ordos [1,800,000m2] in the third planning growth of the DongSheng District, in the Northwest area of the City of Ordos. Ordos is the fastest economic grow city in Inner Mongolia. Ordos has 86752 square kilometers, 80 times Hong Kong’s size, the equivalent of two Swiss territory size-and its population of 1.5 million, only one-fifth of the population of Hong Kong. For this project, similar to the Ordos 100 project, the local government has decided to put together a large group of architects. Instead of being 100 foreigner architects, this time they reduced the list to the 20 best Chinese architecture practices and10 international ones with experience in mainland China. Some of the architects are: Preston Scott Cohen, Plasma Studio, Graft, MAD, Zhu Pei, MADA s.p.a.m. or Hailim Hsu & Nader Terhani.


Based on a public lottery, plots T20 & P27 where assigned to ///byn. Both plots are one next to each other. T20 is on a flat area and P27 on a sloped area. In between them a linear public park plot will host public amenities buildings. From the beginning, ///byn designed the two plots based on the same design principle, due to their proximity and direct visual connectivity. Real Estate in Ordos is vigorous and dynamic. This unique situation brings to its citizens the opportunity to research about their own ARCHITECTURAL IDENTITY. Our design proposal is inspired in the origins of the Inner Mongolian culture and its own recognition. Translating a nomadic culture into architecture was only possible if the references were translated from cultural or philosophic references into architecture, based on their meanings and not on their iconography. The weather in Inner Mongolia is severe and strict. Its roughness also implies a natural beauty that is difficult to find elsewhere. The cold temperature and the sand storms teach us how to live in relationship with nature and its components: protection, sheltering, environmentally intelligent construction techniques, changeable temperature performance along the day... all these aspects will drive our architectural guidelines. In the past the soil was a resource of temperature stability. Here we consider this element in a new way: potential for sharing. By occupying its depth we can connect the different buildings with a shared and sheltered public space. This continuous space will host the entrance lobbies from the public plazas and the program of shared public facilities: auditorium, meeting rooms, business center, exhibition space, restaurants. It also links to segregated building lobbies to ensure a secured management. This indoor public space will be pierced with generous openings to ensure the necessary needs of day light. This weather-proof space also provides an alternative indoor circulation to the outdoor pedestrian paths along the business park. We propose a rational typical floor plan that is flexible enough to allocate all sizes of office spaces. As the public amenities are located at the public shared floor, the office space can be fully usable. One company can hold one entire building, one entire floor or only a part of one floor, depending on their needs. The entrance lobbies are visually connected to the public network space, giving them the added value of a wider representative exposure that a detached small building could not afford. The above ground area will be dedicated uniquely to office work areas. The vertical core and the vertical atrium will help to distribute the space. The cores have been located and designed accordingly to the orientation and size of the buildings. In the smaller buildings (26mx26m) the cores have been pushed to the north facade providing a bigger office area facing south. In the bigger buildings the core has a central position dividing two long strips of office bays. The verticality of a chimney that points to the sky represents for us the meaning of pride of a better and prosperous future. From the public spaces the visitors can discover the blue sky of Ordos through SKYEYES that link the public space in the basement to the square shaped office plates. These vertical atriums are shaped according to sun orientation and prevailing winds direction to ensure natural lighting, passive heating and ventilation. The façade is wrapped with an exterior fabric façade. The PVC based fabric skin is not parallel to the building envelope giving to the building freedom from its urban planning “cubic” requirements. As well the different deformations facilitate spatial conditions as entrance canopies or connections to the building base. The fabric exterior skin can roll up and down depending of the weather conditions. During day time it will be open allowing the building to gain heat, during night time it will roll down to keep the temperature. This movement will bring the identity of the buildings: in the morning the buildings UNVEIL to welcome the users, at night the buildings shut down as a metaphor of the end of the working day.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More