Uppsala University Main Building

Uppsala University Main Building

Architect
AIX Arkitekter AB

White arkitekter AB
Location
Uppsala, Sweden | View Map
Project Year
2017
Category
Universities
Anders Fredriksén
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersCembrit Ltd
TuplexKährs
GrynnaHöganäs
Glued laminated timberMartinsons
SoloSaint-Gobain Ecophon

Product Spec Sheet
Manufacturers
Tuplex
by Kährs
Grynna
Glued laminated timber

Uppsala University Main Building

AIX Arkitekter AB as Architects

The Uppsala University Main Building is a listed building part of the Swedish architectural heritage. The building and the park were built according to the drawings of Theodor Holmgren between 1877 and 1887, next to the Cathedral and the University's first central building at the time, the Gustavianum.

 

The vestibule is one of Sweden's most prominent space creations crowned by three uniform glass domes. The semi-circular aula is the heart of the building and can hold up to 2000 people. There are also lecture halls and many other classrooms in the building. The original activity, education and teaching, is on going in the building today and its role as a collective point is strengthened, as the institutions move to the campus outside the city. In order for the activity to continue, AIX Arkitekter has worked with the accessibility adaptation, fire safety and renewed of technical equipment. AIX has also worked with the conservation and restoration of stone details in the facades and some other minor adjustments that the large rage of activities needs constantly.


Technical equipment that is part of today's needs has been inserted without damaging the overall impression and as far as possible without major intervention. Maintenance has been done with traditional materials and methods, for example, worn-out façade has been replaced where serious damage has been found against new, broken and chopped in a traditional way. Parts of minor and harmless damage have been saved as part of the building's patina. The interior decorative paintings have been attached and taken by conservators. Mona Lantzourakis is the conservation architect since 2012.

 

In artist lodges and staff spaces were problems with poor wood flooring, AIX has rebuilt new ones with new, more purposeful floor solutions. A new reception and shop has been built in the hall. Acoustic measures have been implemented in aula and in the lecture halls, integrated into artistic ornaments. In the design, models and practical tests have been used as widely as possible. For example, a test room in a classroom has been built and door automation tested on an existing door pair.


To improve accessibility, a number of measures have been implemented. At the aula, the scene has been made accessible through a new platform and rebuilding of the scoreboard. A large number of doors have been rebuilt, either by moving fittings or by completing them with electrical contacts. A new worthy entrance solution has been created on the front of the building. The lighting has been supplemented with new light sources or switched to modern ones in to increase lighting levels. The rails have been rebuilt and supplemented. Stairs have been completed with contrast markings. New signs and information boards welcome visitors.

 

All the electrical system and AV-system has been renewed and improved. New fire safety equipment has been integrated in the architecture. A new fire-resistant wardrobe has been built to reduce fire stress. Many existing doors have been retained by fire protection measures and provided with intumescent seals.


Material Used :

1. Martisons / Glued laminated timber
2. Multi Force / Cembrit
3. Solo / Ecophon
4. Tuplex / Kährs
5. Grynna / Höganäs

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More