Uralchem Headquarters

Uralchem Headquarters

Architect
Pedra Silva Arquitectos
Location
Moscow, Russian Federation | View Map
Project Year
2014
Category
Offices
Stories By
Pedra Silva Arquitectos

P-06 Atelier
Fernando Guerra

Uralchem Headquarters

Pedra Silva Arquitectos as Architects

The brief was to create a space that would enable ideal working conditions for staff while also reflecting the company’s dynamic, relaxed and youthful spirit. The project space occupies an entire floor of Imperia Tower, a skyscraper inMoscow City.


The first challenge arose when initially visiting the site and realizing that some of the tower floors were previouslybuilt to be a hotel. This explained the shortfloor to ceiling height and inexistence of raised floors that would be ideal for office use. So we set out to answer the question…”How do we make a space look taller than what is actually is?”


So how do we make a space look taller? While searching for an answer to this question,we ended up solving our initial problem and a series of others by rethinking the ceiling. We created an innovative and uniqueceiling that not only makes the space feel larger but also removes unappealing elements that make up the traditional ceiling.


The result is a horizontal “visual filter” that is laid out on a matrix made up of discs where lighting and air outlets are placed according to need. Behind this filter we have all the technical mechanisms that are hidden from sight such as fire detectors, air ducts and other gizmos.


The ceiling is made up of white circular elements that form a continuous surface embracing the space andreflecting natural light. Artificial light is achievedby clicking in light discsaccording to the amount of light required around a particular space. You do the same by placing equivalent diameter air-conditioning vents that become fully integrated in the ceiling system. The result is a flexible system of interchangeable suspended disks, allowing for easy access to the upper infrastructure while minimizing the effect of a lower ceiling.


If we had used a regular office ceiling, the space would have felt cramped and claustrophobic, but instead it feels big and airy while still ticking all the boxes of the performance you need from a regular office ceiling. From initial prototypes in Innsbruck, Austria to actual production in Ankara, Turkey the result is a bespoke answer to the initial problem resulting in the main aesthetic element of this space.


As for the space itself, the office is arranged around the central service core of the building, working as a distribution nucleus between departments. The circulation route around this core is emphasized by a continuouswood surface that is randomly cutso it secretly hides storage units and doors.


Besides the aesthetic nature of the space, key spaces were provided for staff to promotewell-being and productivity. Spaces such as silent rooms to improve concentration, small rooms for unplanned meetings, noise removing elements for the open space and a large coffee lounge where staff mingle and share their experiences.


The space is occasionally interrupted by “glass bubbles” that contrast in nature to surrounding circular references. These ”bubbles” contain team leaders and noisy rooms within a sound proof environment. The pictograms add a splash of colour in an otherwise calm and neutral environment.


A project with bespoke solutions, from ceiling to special spaces culminating in a comfortable working environment that promotes happiness and productivity.


© Pedra Silva Architects

URALCHEM

P-06 Atelier as Signage

Environmental graphic design project for the new Uralchem Headquarters in Moscow, Russia. We worked in close partnership with the architecture studio in order to define the atmosphere of the space, the signage system and the global visual language, having as a goal, a strong connection between the graphic design and the architecture project (using the circular shape as the key element). A rounded sans serif typeface was chosen (VAG Rounded Cyrillic) and a custom version of its numbers was designed, along with a custom pictogram family, in order to reinforce the "circular mood" of the graphic language.The signage discs, the custom graphics on the glass walls, and the graphic interventions on the dining rooms help to create a playful atmosphere for the main office of this leading ammonium nitrate producer.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersArper SPA
SupplierBEC
ManufacturersHaworth
SupplierOWD
Product Spec Sheet
Manufacturers
Supplier
by BEC
Manufacturers
by Haworth
Supplier
by OWD
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More