Utrecht University Library

Utrecht University Library

Architect
Wiel Arets Architects
Location
Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht, The Netherlands | View Map
Project Year
2004
Category
Libraries

Universities
Jan Bitter

Utrecht University Library

Wiel Arets Architects as Architects

The Utrecht University Library, established in 1636, is located on the Uithof campus, situated a short distance from the city center. It is comprised of the library itself and an adjacent parking garage with multiple voids–between which is a courtyard garden and a café named for ‪Johannes Gutenberg–and the fenestration of both is fritted with an abstracted image of fossilized papyrus. The relief of this image is imprinted on concrete panels, which are equal in size to the fritted glass panels; together they compose the building’s façade, and the concrete panels return within the interior.


This fritted glazing protects the library’s heavily rotated books, on open shelves, by softening the amount of daylight that permeates the interior, so that their shelf life longevity is substantially increased. Upon entry to the library, users are confronted with the café to their left, and an inviting grand staircase on their right–that ushers them up and into the first floor–which in essence creates a ‘zero-zero’ level that subsequently leaves the ‘ground floor’ undefined. The building facilitates both the group and independent study of students with 1.300 seats, 500 parking spaces, 560-student workstations, 300 librarian workstations, and an auditorium within its cavernous interior.


Its floors are finished in a glossy white polyurethane, while all other surfaces–with the exception of the custom designed orange-red furnishings, which denote areas of interaction with librarians–are painted matte black. Because of these finishes, when looking down from the library’s highest inhabitable space, white surfaces are predominately seen, while when looking up from below, matte black dominates. These opposing colors subconsciously direct users to their desired area: white surfaces denote circulation, while all black surfaces denote areas of study or contemplation. Individual study rooms are recessed off secondary circulation paths.


Where the library’s black concrete surfaces are imprinted with the papyrus relief, book stacks are to be found behind, as the library does not have one central book depot, and instead utilizes multiple stacks dispersed throughout each level, which seem to float like black storm clouds throughout the main space. When totaled, these stacks house more than 4.2 million books. The omnipresent color black is critical to creating the interior’s transcending atmosphere of concentration, security, and silent communication–all of which are essential to the integrated functioning of this distinctively refined university library.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersGeberit
ManufacturersHunter Douglas Architectural
FurnitureSDC lab
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Furniture
by SDC lab
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More