Valencia

Valencia

Architect
Dorte Mandrup
Location
København, Denmark | View Map
Project Year
2014
Category
Offices

Housing
Torben Eskerod

Valencia

Dorte Mandrup as Architects

The original dance pavilion Valencia was built in 1861 and designed by H.S. Stilling and is a building with a long history in the Copenhagen entertainments. It has witnessed the rapid growth of the neighborhood as the Copenhagen Rampartswere released in late 1800, and has at first-hand felt the city's explosive growth as the detached dance pavilion in 1889 , was enclosed by the buildings around them. Before the thorough renovation the hall stood unnoticed, and the aim was to bring Valencia back in to the consciousness of the Copenhagen residents.


Conversion The intention of the project was to expose the building so that the unique spatial qualities were clarified, the visual connections and the spatial flow enhanced, and the individual rooms cleaned for unsetteled architectural additions. The existing buildings consists of three different building typologies; The block-housing ( front building ), the assembly-hall, and the rear building, which used synergistically offers a large range of applications.


Front house The front building, with its façade to the busy Vesterbrogade, is a classical Copenhagen property in 5 floors: The high-ceilinged entrance is radically changed from its current closed form to a modern minimalist and transparent ground floor with continuous glass facades on both house facades so that the characteristic old hall, placed in a new fairytale garden, is exposed to Vesterbrogade. The ground floor forms naturally as a lobby for the Association of Danish Law Firms. The first three floors of the building houses the administration for the Association of Danish Law Firms, and the top 3 floors residential apartments.


Hall Valencia's triple high hall is a unique space in the dense neighborhood of Vesterbro. The large beautiful room with the continuous skylight is positioned as a detached building behind the front building. The hall is connected to the lobby through the fairy tale garden that stages the spatial shift. The hall is the project's central space and provides a framework for Danish Lawyers' course and conference activities. A large-scale furniture is located in the hall, which contains both the vertical relationship between basement, ground floor and first floor and a floating meeting box located in a visual open connection with the chamber. The existing walls of the hall have been maintained and renovated as gently as possible. The new furniture is covered with special aluminum profiles in front of an acoustic damping textile. The floors and ceiling of the hall is designed as neutral as possible in concrete and acoustic plaster. Inside the new furniture all surfaces are painted yellow to highlight the new spaciousness and create a readable spatial hierarchy.


Back House The back house offers smaller room units that are used in addition to the hall's function, in the form of meeting and group, cafeteria and kitchen.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More